Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Η CIA κρυβόταν πίσω από το πραξικόπημα
στη Βενεζουέλα
του ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ

  «Πώς γνωρίζουμε ότι η CIA κρυβόταν πίσω από το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα; Με τον ίδιο τρόπο που γνωρίζουμε πως ο ήλιος θα ανατείλει και αύριο», έγραψε ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Μπλαμ στις 14 Απριλίου στο «Counterpunch».
  Η Βενεζουέλα, η τέταρτη στη σειρά πετρελαιοπαραγωγός χώρα, είναι από τους βασικότερους προμηθευτές της αμερικανικής αγοράς, αλλά ταυτόχρονα - ο πρόεδρός της Ούγο Τσάβες έχει ιδιαίτερα φιλικούς δεσμούς με τον Φιντέλ Κάστρο - πουλά σε τιμές ευκαιρίας πετρέλαιο στην Κούβα.
  Αυτοί που είχαν σχεδιάσει το πραξικόπημα εναντίον του ενοχλητικού για τα πετρελαϊκά σχέδια της Ουάσιγκτον Τσάβες, όμως φαίνεται πως είχαν λογαριάσει χωρίς να υπολογίσουν τη λαϊκή ανταπόκριση που είχε ο χαρακτηριζόμενος από τα αμερικανικά μέσα «λαϊκιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας». Έτσι σε μια ανέλπιστη εξέλιξη για χώρα της Λατινικής Αμερικής, ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος, που ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα σχεδιασμένο στην Ουάσιγκτον και με την υποστήριξη του οικονομικού κατεστημένου της χώρας του, επανέρχεται στην εξουσία δύο μέρες αργότερα λόγω της έντονης λαϊκής αντίδρασης.
  Η κυβέρνηση Μπους είχε στηρίξει τους πραξικοπηματίες, αντίθετα με τις γειτονικές λατινοαμερικανικές χώρες που είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στον δημοκρατικά εκλεγμένο (με 60% των ψήφων) πρόεδρο. Ο Τσάβες έδειχνε τάσεις εναντίον της παγκοσμιοποίησης.
  Γιατί όμως η κυβέρνηση Μπους είχε σπεύσει να αγκαλιάσει τους πραξικοπηματίες στη Βενεζουέλα; Είναι φανερό πως επιθυμεί να δει τον ασφυκτικό έλεγχο της Ουάσιγκτον να επιστρέφει στη Νότια Αμερική, όπως με την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης στη Γουατεμάλα το 1954. Η CIA κρυβόταν πίσω από το πραξικόπημα στον Παναμά το 1989 όπως και η CIA είχε στηρίξει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες εναντίον των Σαντινίστας στη δεκαετία του 1980 με επακόλουθο το επονείδιστο σκάνδαλο Ιράν - Κόντρας.
  Ποιος ξεχνά την ανάμειξη της CIA και του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στο πραξικόπημα και τη δολοφονία του δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε και την εγκατάσταση του δικτατορικού καθεστώτος Πινοσέτ;
  Λίαν ενημερωτικό το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» της 13ης Απριλίου: «Εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης είχαν επανειλημμένα επισκεφθεί την αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας, τις πρόσφατες βδομάδες, ζητώντας την αμερικανική βοήθεια για την ανατροπή του Τσάβες...».

ΤΑ ΝΕΑ (ΓΝΩΜΕΣ)
Subscribe in a reader Facebook page Follow me