Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

ΗΠΑ και η Ευρώπη  σε τροχιά σύγκρουσης
για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα
του  ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΤΙΝΑΚΗ

«Οι ΗΠΑ πιέζουν τους Ευρωπαίους να υποκύψουν στην εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ανθίσταται. Το ζήτημα απειλεί να πάρει διαστάσεις εμπορικού πολέμου». ΤΗΕ GUARDIAN

  Η οργάνωση Greenpeace πιστεύει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης για τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Ο Τσάρλι Κρόνικ, ένα από τα στελέχη της οργάνωσης στη Βρετανία, δηλώνει: Το σκηνικό έχει στηθεί για την τελική αναμέτρηση γύρω από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Η βρετανική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν να αντιμετωπίσουν ένα παράδοξο δίλημμα: Δεν επιθυμούν να δυσαρεστήσουν την αμερικανική κυβέρνηση - λόγω της ειδικής σχέσης που έχουν διατηρήσει - αλλά από την άλλη δεν μπορούν να έρθουν σε σύγκρουση με την πλειονότητα της βρετανικής κοινωνίας και να αντιμετωπίσουν τις εκλογικές επιπτώσεις».
  Η αντίσταση που παρουσιάζεται στους κόλπους της βρετανικής κοινωνίας εναντίον των γενετικά τροποποιημένων τροφών, αντικατοπτρίζεται σε πρόσφατη δημοσκόπηση. Η πλειονότητα των Βρετανών πιστεύει πως οι γενετικά τροποποιημένες τροφές θα πρέπει να το αναφέρουν ευδιάκριτα στη συσκευασία τους. Τόσο η βρετανική κυβέρνηση, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, έχουν τη συμπαράσταση στον αγώνα τους να μην υποκύψουν στις αμερικανικές πιέσεις, που θέλουν να μην αναγράφεται στη συσκευασία των τροφίμων αν είναι γενετικά τροποποιημένα.
Διαμαρτυρία
  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη παραπονεθεί ανεπίσημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι η ετικέτα στις γενετικά τροποποιημένες τροφές αποτελεί άνιση μεταχείριση. Το επόμενο βήμα είναι η επίσημη διαμαρτυρία, οπότε και ίσως προκληθεί εμπορικός πόλεμος... Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε στην περίοδο από 18-22 Απριλίου, αν του δινόταν η ευκαιρία, το 51% θα απέφευγε να δοκιμάσει γενετικά τροποποιημένη τροφή. Το 40% απάντησε ότι δεν το νοιάζει, αλλά μόνο το 3% εξέφρασε απερίφραστα την άποψη ότι επιθυμεί να τραφεί με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Μόλις το 18% πιστεύει πως τα οφέλη από τις γενετικά τροποποιημένες τροφές ξεπερνούν τους κινδύνους, ενώ 39% πιστεύει ακριβώς το αντίθετο.
  Ένα 24% πιστεύει πως τα οφέλη και οι κίνδυνοι είναι περίπου τα ίδια. Στο ερώτημα όμως, αν πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του προϊόντος αν είναι γενετικά τροποποιημένο ή όχι, το 76% υποστήριξε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν και μόλις το 6% υποστήριξε την αμερικανική άποψη πως η αναγραφή δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτική. Απέμενε ένα 20% που δεν έδειξε ενδιαφέρον ούτε για τη μία ούτε για την άλλη άποψη.
  Η ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ για τα τρόφιμα και τα φάρμακα, πιστεύει πως τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα «είναι ουσιαστικά ισότιμα» με την παραδοσιακή τροφή και έτσι οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να έχουν επιλογή, επειδή δεν υφίστανται θέματα υγείας η ασφάλειας».

ΤΑ ΝΕΑ
Subscribe in a reader Facebook page Follow me