Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

Γιατί κλείνουν οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί τις εξελίξεις της αγοράς

 

 Του Λυκoύργου Κομίνη

  Τα κανόνια ηχούν καθημερινά και η κυβέρνηση δηλώνει ότι πρόκειται για «στράκα στρούκες» που πετούν μικρά παιδιά. Στην ουσία πρόκειται για μείωση της κατανάλωσης των επί πλέον κάθε νοικοκυριού. Από τα είδη πολυτελείας μέχρι τα δευτερεύοντα καλλωπισμού διασκέδασης, προσωπικής απόλαυσης κλπ που οι χαμηλόμισθοι, οι ημερομίσθιοι, ή υποαπασχολούμενοι –δεν συζητάμε για τους ανέργους αυτοί τα έχουν κόψει από καιρό- δεν αγοράζουν κατά μεγάλες πλέον ομάδες. Αυτή η υποκατανάλωση φέρνει την κρίση στο λιανικό εμπόριο αρχικά και σε δεύτερο επίπεδο στις επιχειρήσεις παραγωγής αυτών των προϊόντων. Και σε δεύτερο επίπεδο αφού ο καταναλωτής αναζητά τα φθηνότερα στην αγορά είναι φυσικό να αγοράζει τα ξένα ή όσα από τα ξένα έχουν χαμηλότερες τιμές από τα ελληνικά.

Ό ΄Έλληνας καταναλωτής αφού έζησε το κύμα του ευρώ τώρα ζει και το κλίμα της ανασφάλειας και περιορισμού της αγοραστικής του δύναμης και αναδιπλώνεται. Τώρα πώς δικαιολογείται μείωση της κατανάλωσης και αύξηση ή σταθεροποίηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα αυτό δεν μπορούν να το λύσουν ούτε οι οικονομολόγοι. Πάντως δεν μπορεί να αποδεικνύει ευρωστία οικονομίας ο στασιμοπληθωρισμός όπως τον ονομάζουν επιστημονικά.

Τι θα γίνει; είναι το επόμενο ερώτημα. Αυτό θα μας το πει η κυβέρνηση που δεν βλέπει κρίση αλλά ξεφάντωμα υποαπασχολούμενων και ανέργων στην Πλατεία οικονομίας που την έχει στολίσει με προβολείς ευρωπαϊκούς και πετάει στον αέρα κονδύλια από τα πακέτα που δικαιούται. Και τα μεγάφωνα ανακοινώνουν ότι δεν έχει σημασία αν σε μια εύρωστη οικονομία κλείνουν και μερικές επιχειρήσεις –χαλάνε λίγο την καλή ψυχολογία τίποτε άλλο- αυτό σηματοδοτεί καπιταλιστική υγεία. Κάποιοι κλείνουν κάποιοι άλλοι θα ανοίξουν. Ούτε σημασία έχει πόσοι θα καούν από τη φωτιά των οβίδων των κανονιών της αγοράς. Άλλοι από τις στάχτες θα επωφεληθούν και θα ζήσουν. Το ανθρώπινο γένος έτσι επιβιώνει. Μέσα από κρίσεις.

Στις κρίσεις όμως αυτές δεν θα βρείτε κάποιον επιχειρηματία να μην επιβιώνει προσωπικά. Αφού έχει κάνει τη μπάζα του χωρίς να διακινδυνέψει τίποτε από τα προσωπικά αποθεματικά του ή τις άλλες επιχειρήσεις που έχει ανοίξει από τα υπερκέρδη κλείνει την ασύμφορη επιχείρηση και στέλνει στο δρόμο δεκάδες , εκατοντάδες ή χιλιάδες… Υπό τις ευλογίες της πολιτικής εξουσίας η οποία στο όνομα της ελευθερίας της αγοράς δεν μπορεί ούτε έλεγχο να του κάνει ούτε να απαιτήσει από κεφάλαια που έχει υπεξαιρέσει να στηρίξει τις δύσκολες ώρες την επιχείρηση. Προσπαθεί να δείξει ήρεμη η πολιτική εξουσία. Και δηλώνει ο αρμόδιος υπουργός ότι στα φυσιολογικά επίπεδα βρίσκονται οι πτωχεύσεις για μια ελεύθερη οικονομία.

Ομως η ίδια μας έλεγε όταν το χρηματιστήριο ανέβαινε το Γολγοθά του ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι περισσότερο υπόθεση ψυχολογίας και κλίματος παρά ουσίας. Το τι ψυχολογία δημιουργούν οι επιχειρήσεις που κλείνουν φυσικά καθένας μπορεί να καταλάβει…

ΤΙ άλλο συμβαίνει μέσα από το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων απο αυτές; Με το κλείσιμο διογκώνεται η ανεργία. Ο επιχειρηματίας αφού περάσει τις διαδικασίες της πτώχευσης με άλλο σχήμα ή και ο ίδιος και με το νόμο που πέρασε η κυβέρνησή μας μετά ένα εξάμηνο μπορεί να ξανανοίξει άλλη επιχείρηση με χαμηλότερο του κόστος από το προηγούμενο αντλώντας δυναμικό από την ταλαιπωρημένη αγορά όπου οι άνεργοι πλέον με πολύ λιγότερα αναζητούν εργασία.

Με απλά λόγια οι κεφαλαιούχοι επιβάλλουν με όλα τα μέσα και με τη βοήθεια της πολιτικής εξουσίας τους νόμους τους στην αγορά. Πέρασε η εποχή που οι εργαζόμενοι επέβαλαν τους δικούς τους και αποκτούσαν κεκτημένα τα οποία όλα σιγά σιγά θυμίζουν μουσειακά είδη. Στη σαρωτική αυτή θύελλα δυστυχώς δεν υπάρχει πια πολιτική απάντηση. Αργά αλλά σταθερά πάμε προς την επιβίωση και καταργείται η διαβίωση στα περισσότερα κοινωνικά στρώματα της κοινωνίας με ότι σημαίνει αυτό στη θεωρία και την πράξη που άρχισαν να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι.

Τα φαινόμενα των κανονιών στην αγορά δεν είναι όλα αναγκαστικά και δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα της πραγματικής οικονομίας των δεικτών. Απλώς ρυθμίζουν τις νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας μέσα από μια πιεστική πραγματικότητα που τη δημιουργούν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Αεριτζήδες και μη.

Ποιος και γιατί δημιουργεί το εκλογικό κλίμα

Προεκλογικό το κλίμα που δημιουργούν οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Σενάρια διαδοχής και αλλεπάλληλων εκλογών δονούν σήμερα την επικαιρότητα. Στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεδριάζει δεν αναμένεται καμιά αποσαφήνιση των προθέσεων του παγωμένου σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρωθυπουργού Κ Σημίτη ΣΤΗΝ ΚΕ και να δούμε αν ανακοινωθούν οι υποτιθέμενες λύσεις για διέξοδο από την κρίση. Άλλωστε γιατί να βιαζόμαστε; Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει.

Ο Κ Καραμανλής μη έχοντας να προτείνει ρηξικέλευθες λύσεις στα επείγοντα και σημαντικά φωτογραφίζει την πραγματικότητα, κατηγορεί την κυβέρνηση και ζητάει την ψήφο μας για να τα αλλάξει όλα. Πώς; Κανείς δεν μπορεί να μας περιγράψει. Οι απόπειρες που έγιναν με το σχέδιο νόμου κατά της διαφθοράς και με το πρόγραμμα εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αποτελούσαν επιφανειακούς και θεωρητικούς εξωραϊσμούς χωρίς βάθος και διάθεση ανατροπής. Εντός εκτός και επί τα αυτά των ήδη ρυθμίσεων που έχουν ρυθμιστεί μερικές φορές επίπλέον των αρχικών ρυθμίσεων από τους μεταρρυθμιστές της μεταρρύθμισης

Σε διεθνές επίπεδο πρώτο σημαντικό είναι ότι τουρκικές εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους υποστηρίζουν ότι καταρρίψαμε τουρκικό F 16 πάνω από τη Σάμο του οποίου ο ένας πιλότος διασώθηκε πέφτοντας με αλεξίπτωτο ο άλλος όμως εγκλωβίστηκε και σκοτώθηκε. Αλλά οι ισχυρισμοί πέφτουν μάλλον στο κενό γιατί αν το εύρισκε πύραυλος το αεροσκάφος τους δεν θα έμενε ούτε ρουθούνι. Το πιθανότερο είναι λόγω μηχανικής βλάβης να κατέπεσε και οι θερμοκέφαλοι για εσωτερική κατανάλωση να φορτίζουν την κοινή γνώμη της Τουρκίας για να την αποαπροσανατολίζουν.

Η βία φέρνει βία. Όσους πολέμους και αν κάνει ο ισχυρός στρατός των ΗΠΑ αν δεν λυθούν πολιτικά τα προβλήματα που τη γεννούν δεν πρόκειται να σταματήσει η αλυσίδα της. Και ο τρόμος θα πλανάται πάνω από όλους και ιδιαίτερα από τους ισχυρούς…Η αλυσίδα είναι ορατή στην Παλαιστίνη όπου η τήρηση του οδικού χάρτη για ειρήνευση φαίνεται να τινάζεται στον αέρα. Από τη μια μεριά οι αμερικανοί δεν είναι ικανοί να πιέσουν τον Σαρόν με την προοπτική των εκλογών του επόμενου έτους στις οποίες χρειάζεται το δυναμικό και πολυάριθμο εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ για να εκλεγεί Και από την άλλη στην Παλαιστινιακή κοινότητα δεν υπάρχει δυνατότητα υποχώρησης των ασυμβίβαστων με οποιεσδήποτε προτάσεις που θα διατηρήσουν την επικυριαρχία των Ισραηλινών μετά από οποιαδήποτε πολιτική ρύθμιση του Παλαιστινιακού.

Στο ξεχασμένο από τη διεθνή δημοσιογραφία Ιράκ η ζωή δεν είναι ρόδινη φυσικά. Τα σατανικά όπλα του Χουσείν δεν έχουν ακόμη βρεθεί για να δικαιώσουν τις καταστροφές. Μοναδικό επιχείρημα παραμένει ότι ένας λαός σώθηκε από έναν φασίστα, που δεν ήταν αμερικανόφιλος. Οι άλλοι που έχουν φασίστες αμερικανόφιλους μπορούν να περιμένουν τη δευτέρα παρουσία…

Και να γυρίσουμε στα δικά μας για λίγο επειδή χρειάζεται να θυμόμαστε κάποια πράγματα. Δεν πρέπει να έχετε ξεχάσει όσα ειπώθηκαν για διάφορες γυναίκες που είχαν δήθεν ανάμειξη στην υπόθεση της Ριανκούρ. Τότε που το μηχανάκι της υπερπληροφόρησης μερικών δημοσιογράφων είχε πάρει φωτιά για να τροφοδοτεί τη φαντασία σας και όχι τη σκέψη μας με γνήσιες πληροφορίες χωρίς να σπιλώνονται άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τα παρελκόμενα ή την ουσία της 17Ν.

Σας είχαμε πει τότε από αυτήν την εκπομπή ότι η γυναίκα που είχε τηλεφωνήσει ήταν σύζυγος ναυτικού ¨οτι από έναν στρατιώτη που γνώριζε είχε την πληροφορία και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί για να την δώσει στην Ασφάλεια εισπράττοντας χρήματα από την επικήρυξη που τότε είχε γίνει. Πήρε ένα ποσό κατ άλλους 8,5 κατ άλλους 13 εκατομμυρίων δραχμών και η Ασφάλεια κατόρθωσε κάποια στιγμή να την επισημάνει Τώρα γίνονται προσπάθειες να γλιτώσει τη δημοσιότητα αλλά δεν φαίνεται εύκολο αυτό. Το ότι την είχαν επισημάνει προκύπτει από το ότι στην κηδεία του στρατιώτη φίλου της τον οποίο αυτοκτόνησαν –κατά τα φαινόμενα οι της 17Ν- η Ασφάλεια την παρακολουθούσε για να δει μέσα στο πλήθος αν θα συναντηθεί με κάποιους που πιθανόν να έχουν σχέση με τη 17Ν ή αν μέλη της οργάνωσης θελήσουν κάποια στιγμή να την εξοντώσουν και αυτήν. Κάτι που δεν συνέβη. Όλα όσα ανακάτεψαν διάφορα βαποράκια των πρακτόρων της ΕΥΠ και της Ασφάλειας το καλοκαίρι του 2002 στο σαφάρι πληροφοριών για την τρομοκρατία που προσέβαλε πολλούς αναίτια αποδεικνύονται τώρα στο δικαστήριο όπου δικάζονται οι συλληφθέντες, εμπορικά κόλπα. Τα οποία χρησιμοποιούν οι έμποροι της ενημέρωσης χωρίς να υπολογίζουν ποιους θίγουν ποιους προσβάλλουν ποιους πλήττουν προκειμένου να εντυπωσιάσουν. Για τον κόπο τους όπως διαβάζουμε στα περιοδικά που τους αναγάγουν σε πρότυπα οι εισοδηματικές τους απολαβές ξεκινούν από πέντε εκατομμύρια το μήνα ενώ μερικοί εξασφαλίζουν και πριν τηλεθέασης… Γιατί η αύξηση του ποσοστού που δίνει η AGB μετράει για τη διαφήμιση όχι η ακρίβεια της είδησης ούτε φυσικά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια ή ο ανθρώπινος πόνος… Αυτά για την ώρα…

 

Εκείνοι που διαμαρτύρονται για το προεκλογικό κλίμα που δημιουργείται είναι και οι υπεύθυνοι για τη δημιουργία του. Και δηλώνουν ότι είναι ικανοί για την ανατροπή, όπως είπε ο Κ Σκανδαλίδης… Ποια ανατροπή ;

Φυσικά εννοούν του δυσμενούς κλίματος που υφίσταται σήμερα στο εκλογικό σώμα το οποίο αποδοκιμάζει την πολιτική που έχει ασκηθεί από την κυβέρνηση. Αποδοκιμάζει την προσπάθεια ωραιοποίησης όλων των αστοχιών της που πληρώνει με κούραση και χρήμα καθημερινά ο πολίτης. Αποδοκιμάζει την αδυναμία ανατροπής της διαφθοράς και της διαπλοκής με ριζικά αποτελεσματικά μέτρα που μόνο νόμοι με αυτόματες διαδικασίες ρύθμισης μπορούν να ακυρώσουν.

Πότε θα ασχοληθεί με την κρίση αυτή η κυβέρνηση;

Όταν τελειώσει με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του ο Κ Σημίτης ο οποίος αναβαθμίζει στελέχη, ακούει τα αρεστά στον ίδιο στόματα, και με Ναπολεόντεια αυταρέσκεια διακηρύσσει «ΕΓΩ ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ»… Όσοι αδημονείτε. Κακώς . Τίποτε δεν μας κάνει να βιαζόμαστε. Όλα θα βρουν τη λύση τους. Έχουμε τις μεθόδους, ξέρουμε πια από εξουσία, δεν απομένει παρά να βάλουμε εμπρός τα μέτρα αποπροσανατολισμού αφού εντωμεταξύ ξεχάσετε και το τι συνέβη. Γιατί εκεί στη λήθη ποντάρει η καθυστέρηση ανακοίνωσης μέτρων. Όταν τα μέτρα δεν έχουν σχέση με το πρόβλημα πρέπει να έχει ξεχαστεί το πρόβλημα για να είναι αποτελεσματικά τα μέτρα σε κάτι που δεν το αφορούν…

Και επειδή όλα αυτά σας ηχούν ως κακόγουστο χιούμορ διαβάστε σήμερα τις εφημερίδες να δείτε τι έχουν σπείρει οι ετερόφωτοι του Μαξίμου και της κυβέρνησης που εξαρτούν την ύπαρξή τους από τη διατήρηση Σημίτη ή κάποιου αυστηρά επιλεγμένου από τον ίδιο.

Θα εκπλαγείτε είπε στέλεχος του περιβάλλοντος σε δημοσιογράφο της Καθημερινής.

Την έκπληξη αυτή την ενσωματώνει το Βήμα σε συνολική και ανοιχτή επίθεση που θα αποτολμήσει σήμερα ο πρωθυπουργός ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΓ το οποίο συνεδριάζει. Θα τα ρίξει με απλά λόγια στην αξιωματική αντιπολίτευση για λαϊκισμό και ανυπαρξία προγράμματος αποτελεσματικού ή διάφορου εκείνου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Για την ταμπακέρα λέει το Βήμα θα παραπέμψει στη Δικαιοσύνη που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μαξίμου θα υπάρξει πόρισμα εισαγγελικό που ανέθεσε ο κ Κρουσταλλάκης και θα είναι χωρίς καμιά πολιτική επίπτωση. Αλλά και να είναι θα καταγγελθούν όσα καταγγέλθηκαν ως σκοπιμότητες για να μειωθεί το καθοριστικό για τη χώρα έργο στην ΕΕ.

Και όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ δεν πρόκειται να ανοίξει όλα τα χαρτιά του ο Κ Σημίτης δημιουργώντας όμως προσδοκίες που η καθυστέρηση μπορεί να υπερυψώσει σε επίπεδα που να μην φτάσουν οι αποφάσεις όσο αποτελεσματικές και αν θεωρηθούν από το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Οι πιέσεις στον Κ Σημίτη εκτός του στενού περιβάλλοντός του, είναι διάφορες αλλά συγκλίνουν στην ανάγκη αλλαγής πλεύσης Αυτό δε έχουν που του το λένε δύο χρόνια αλλά εκείνος επειδή βλέπει στραβά το γιαλό πιστεύει ότι κατευθύνεται σ΄ αυτόν . Ο Κ Λαλιώτης που κατά μια εκδοχή όχι και τόσο αξιόπιστη πιέζεται να επανέλθει στην κυβέρνηση αφήνοντας το κόμμα στα χέρια του Κ Χρυσοχοίδη που είναι ο ανερχόμενος εκσυγχρονιστικός αστέρας στο φάσμα των δελφίνων, συνιστά επιστροφή στο κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση με όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη που έχουν παροπλιστεί. Σ΄ αυτό ο Κ Σημίτης παθαίνει αλλεργία όπως φαίνεται.

Όλες τις τάσεις σ την κυβέρνηση θέλει και ο Ακης Τσοχατζόπουλος

Η Κ Βάσω Παπανδρέου και αυτή επιθυμεί κοινωνική πολιτική Και μερικοί άλλοι ζητούν συνέδριο με επανακαθορισμό της πολιτικής γραμμής και αναβάπτιση του Κ Σημίτη ή αλλαγή ηγεσίας με νέες ελπίδες και νέα οράματα… Φόρμουλα για εκλογή νέου ηγέτη μπορεί να αποτελέσει η πρόταση Γ Παπανδρέου για εκλογή του προέδρου από τη βάση του κόμματος. Αν εγκριθεί μια τέτοια πρόταση από ενδεχόμενο έκτακτο συνέδριο τότε φυσικό είναι να οδηγηθεί σε εκλογή νέου πρόεδρου το ΠΑΣΟΚ και να αλλάξει ηγεσία.

Στα σενάρια αυτά που δεν έχουν τέλος και βασίζονται στις προτάσεις που γίνονται στον πρωθυπουργό για την έξοδο από την κρίση προστίθενται και εκλογοσενάρια τα οποία έχει συνοψίσει σε ένα απίθανο αλλά όχι και αδύνατο η Εστία.

Βάση του σεναρίου είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου απο το ΠΑΣΟΚ μονομερώς. Αυτός ο εκλογικός νόμος θα ισχύσει όμως στις επόμενες και όχι στις προσεχείς εκλογές. Πότε όμως μπορεί να γίνουν αυτές.

Αν η ΝΔ δεν συγκεντρώσει 180 έδρες –που είναι πολύ δύσκολο να συμβεί με τον παρόντα εκλογικό νόμο- τότε το Φεβρουάριο του 2005 το ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας ότι δεν στέργει στην εκλογή προέδρου κοινής αποδοχής για να οδηγήσει εκ νέου τη χώρα σε εκλογές. Με το νόμο όμως που μπορεί τώρα να περάσει και τότε θα ισχύσει είναι δυνατό να εξασφαλίσει αδυναμία αυτοδύναμης κυβέρνησης από το νικητή

Για να μην συμβεί αυτό η ΝΔ περνάει εκλογικό νόμο πλειοψηφικό της αρεσκείας της και προκηρύσσει εκλογές μετά τους Ολυμπιακούς που θα γίνουν με το νόμο του ΠΑΣΟΚ. Οπότε όταν θα φτάσουμε στην ανάγκη διεξαγωγής εκλογών το Μάρτιο του 2005 λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου τότε οι εκλογές θα γίνουν με το νόμο της ΝΔ…

Αν όλα αυτά που υποθετικά η Εστία σημειώνει αλλά όλα συμβαίνουν στον τριτοκοσμικό τόπο μας , τότε είναι βέβαιο ότι οι πολίτες θα σιχαθούν εντελώς τα δύο μεγάλα κόμματα αφού κανένα τους δεν θα υπολογίζει φανερά πλέον το εθνικό συμφέρον και το μόνο που θα τα ενδιαφέρει θα είναι η ανάληψη της εξουσίας. Ο καθένας αντιλαμβάνεται σε τι απορύθμιση και τραγικό πολιτικό βίο θα καταλήξει η Ελλάδα να ασχολούνται επί δύο χρόνια τα δύο μεγάλα κόμματα με ποιο τρικ εκλογών θα νικήσει το ένα το άλλο. Εκλογές τον Μάρτιο του 2004 εκλογές τον Ιούνιο για την εκλογή ευρωβουλευτών Εκλογές τον Νοέμβριο του 2004 για να εξαντληθεί η δυνατότητα εφαρμογής του εκλογικού νόμου που ενδεχομένως να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τώρα. Και εκλογές με νόμο της ΝΔ τον Φεβρουάριο του 2005.

Αν αυτό δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά εφαρμοστεί στην πραγματικότητα, τότε πραγματικά ο πολιτικός κόσμος θα φτάσει στον πάτο της αναξιοπιστίας.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me