Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Φταίτε εσείς φταίνε αυτοί φταίνε κι άλλοι

φταίει κι ο Χατζηπετρής ποτέ η εξουσία

Του Λυκούργου Κομίνη

Τα καλά πυρηνικά

του ισχυρού και τα

κακά πυρηνικά

του δικτάτορα που

όμως δεν βρέθηκαν…

  Τα πυρηνικά του Χουσείν που δεν βρέθηκαν ήταν επικίνδυνα για την ανθρωπότητα. Τα πυρηνικά περιορισμένης ακτίνας και επίδρασης στο περιβάλλον που ενέκρινε η αμερικανική Γερουσία απαντώντας σε αίτημα της κυβέρνησης Μπους θα κατασκευαστούν για το καλό της ανθρωπότητας. Ο ισχυρός μπορεί να κατέχει απαγορευμένα όπλα και μαζικά όπλα εξόντωσης. Ο ανίσχυρος ακόμη και αν δεν κατέχει, αλλά απλώς τον κατηγορεί ο ισχυρός για κατοχή, εξοντώνεται για την ασφάλεια των αμερικανών και του κόσμου…

Είναι εμφανές ότι ο τρόμος πλανάται πάνω από τη χώρα που ξεκίνησε τον πόλεμο χωρίς τέλος, που έγραψε το Time, και η επιλογή θα μονιμοποιήσει τον τρόμο πάνω από αυτή τη χώρα όπως φαίνεται καθαρά από τις απειλές της άλλης όχθης της τρομοκρατίας.

Αυτή τη χώρα του τρόμου και της πρωτοφανούς στρατιωτικής δύναμης επιλέγει ο επίδοξος πρωθυπουργός της Ελλάδας ως συνεταίρο της Ευρώπης στη διοίκηση του κόσμου. Να ξεχάσουμε τον ΟΗΕ ως ρυθμιστή των παγκόσμιων υποθέσεων μας άφησε να καταλάβουμε με συνεντεύξεις του στη γαλλική Φιγκαρό και τη βελγική Ντε Στάνταρντ. Ο κόσμος πρέπει να διοικείται συνεταιρικά από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δήλωσε ευθέως γνωρίζοντας ότι τις συνεντεύξεις του αυτές θα διαβάσουν και οι αμερικανοί. Τώρα με τι κριτήρια θα ασκείται αυτή η διοίκηση, μας το υποδηλώνει η άδεια της αμερικανικής Γερουσίας για κατασκευή των περιορισμένης δράσης πυρηνικών όπλων. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας που ξεκίνησε ο Μπους περνάει από τις πλάτες των λαών. Επάνω τους ασκούνται οι ισλαμιστές τρομοκράτες επάνω του θα δοκιμάσει και θα χρησιμοποιήσει τα νέα όπλα μαζικής ίσως όμως βραδείας εξόντωσης ο Μπους. Πώς να μην ανησυχούμε για το αύριο Και γιατί πρέπει να διαλέξουμε τον τρομοκράτη με τον οποίο πρέπει να ταχθούμε;

Στο εσωτερικό γίγνεσθαι οι πτωχεύσεις μας λένε είναι τρεις έναντι τεσσάρων νέων επιχειρήσεων που δημιουργούνται. Αρα θα πρέπει να είμεθα ευτυχείς. Ούτε πόσοι χάνουν τη δουλειά τους και δεν θα διαθέτουν ούτε τα προς επιβίωση μας λένε ούτε τι ποιότητας κλάδου και εύρους είναι εκείνες που κλείνουν σε σχέση με εκείνες που ανοίγουν Το θέμα δυστυχώς δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά κυρίως ποιοτικό. Πτυχή που μας την κρύβουν για ευνόητους λόγους… Πολιτικά τις ευθύνες τις έριχναν στους επιχειρηματίες Εκείνοι στους πολιτικούς και τώρα πολιτικοί και επιχειρηματίες τις ρίχνουν καθ’ ολοκληρία στον υπουργό Οικονομίάς κ Χριστοδουλάκη που φαίνεται ότι μετράει μήνα αν όχι μέρες σ΄ αυτό το υπουργείο. Πάντοτε στην πολιτική υπάρχουν οι αποδιοπομπαίοι τράγοι που είναι και τα εξιλαστήρια θύματα ταυτοχρόνως.

Στα μικρά αλλά σημαντικά αφού έχουμε συνηθίσει στις παραδοξότητες σ΄ αυτή τη χώρα. Η αγορά στρατιωτικού ρουχισμού από την Τουρκία όπως καταγγέλλει με ντοκουμέντα ο ΕΤ. Και δεν είναι το ότι αγοράζουμε από την Τουρκία η οποία μας απειλεί με πόλεμο, αλλά που δεν αγοράζουμε έστω και πιο ακριβά απο την εσωτερική αγορά για να την ενισχύσουμε που καρκινοβατεί.

Η απάντηση του υπουργού Άμυνας κ Παπαντωνίου για τη δολιοφθορά που κατήγγειλε πρώην υφυπουργός της ΝΔ στα αεροσκάφη Α7 και πιστεύουμε ότι ούτε ο ίδιος ο υπουργός κατάλαβε αν επιβεβαίωσε ή διέψευσε την καταγγελία.

Και η απίστευτη ιστορία της διεύρυνσης και διευκόλυνσης της διαπλοκής με νομοσχέδιο για τα γραφεία Τύπου των πρεσβειών.. Η τρέλα δεν είναι συμπτωματική σε όλο αυτό το σκηνικό που εξελίσσεται στη βουλή. Αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών διεκπεραίωσης υποθέσεων των διαπλεκομένων που μερικές αναλήψεις έργων από το δημόσιο έχουν κολλήσει στην αδυναμία χορήγησης αδειών με εφαρμογή του νόμου που ισχύει. Απαλλάσσει λοιπόν η κυβέρνηση από τις αγκυλώσεις τις διαδικασίες έκδοσης πιστοποιητικών και δίνει διεξόδους άλλες στους διαπλεκόμενους ώστε να δοθούν και οι άδειες στα κανάλια κάποια στιγμή αλλά σε αόρατους ιδιοκτήτες…

Να κλείσουμε την εισαγωγή της εκπομπής επανερχόμενοι στο θέμα της κοπής των υπερ αιωνόβιων ευκαλύπτων της παραλίας της Αιδηψού με διαταγή του δημάρχου της πόλης. Και να πούμε ότι η απόφασή του στηρίχτηκε στη διαμαρτυρία ξενοδόχου ότι οι ευκάλυπτοι έκοβαν τη θέα της θάλασσας στους πελάτες του. Το φαιδρό αλλά ταυτόχρονα και απογοητευτικό για τους κατοίκους της Αιδηψού που προτίμησαν τον πρώην δήμαρχο Ιστιαίας με το ακροδεξιό παρελθόν για δήμαρχό τους είναι ότι όταν τον ρώτησε ο αστυνομικός διευθυντής ποιος ο λόγος της κοπής απάντησε Εγώ τα έκόψα. Ελάτε να με πιάσετε να με κάνετε ήρωα. Οι εκλεγμένοι άρχοντες πιστεύουν –και τα παραδείγματα είναι πολλά- ότι έχουν το δικαίωμα να αυθαιρετούν όσο διαρκεί η θητεία τους και να υποτιμούν το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Είναι όμως έτσι; Θα δούμε… Υπομονή.

Από τις δηλώσεις των υπουργών το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επωμιστεί ευθύνες και τις επιμερίζει.

Η παγκοσμιοποίηση έχει την πρώτη ευθύνη Στα πλαίσια αυτής της νομοτελειακής πραγματικότητας οι πολυεθνικές αναθεωρούν τις στρατηγικές τους και όποιον πάρει ο χάρος. Όσοι δεν έχουν καλλιεργήσει το εργασιακό έδαφος πλήρους παράδοσης στις συνθήκες που επιθυμεί το κεφάλαιο στην αγορά χάνουν την εύνοια του. Στη χώρα μας που υπήρξαν κυβερνητικές αναστολές εξαιτίας του πολιτικού κόστους και η πλήρης παράδοση ανεστάλη, παρουσιάζεται το φαινόμενο των πολλαπλών πτωχεύσεων, απολύσεων για προσλήψεις επιδοτούμενων από την ανεργία, ασυνέπεια στις υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους, λουκέτα και ομαδικές απολύσεις. Όσα δεν υπέκυψε η πολιτική εξουσία και αρνήθηκε να τα νομιμοποιήσει τα καθιερώνει ντε φάκτο το κεφάλαιο με σαρωτικές κινήσεις. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα φαινόμενα που παρατηρούμε και δίνουμε διάφορες εξηγήσεις ανάλογα με την περίπτωση. Όταν είπε ο κ Κυριακόπουλος ότι η ανεργία θα φτάσει το 18% αυτό υπονοούσε. Ότι εφόσον δεν νομιμοποιείτε με πολιτικά μέσα την πλήρη ασυδοσία στην αγορά εργασίας δεν παραδίδεται το δημόσιο εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα και δεν χρηματοδοτείται την βιομηχανία όπως παλιά, θα σας αναγκάσουμε να τα κάνετε όλα αυτά αντιδρώντας μέσα από τις ήδη νόμιμες διαδικασίες. Έτσι θα επιβάλλουμε εμείς στην αγορά εκείνα που αρνείστε εσείς ή δεν έχετε το σθένος να εφαρμόσετε γιατί φοβόσαστε το πολιτικό κόστος. Η ευκαιρία για να επιβληθούν οι όροι του κεφαλαίου στην αγορά δόθηκε με την υποχώρηση της κατανάλωσης, τη μείωση των ξένων επενδύσεων τη στροφή των ελλήνων επιχειρηματιών στον επενδυτικό τομέα προς ξένες χώρες και ιδιαίτερα των Βαλκανίων. Έτσι με τις ευθύνες για την κατάσταση να διαχέονται σε πολλούς τομείς δεν μπορεί κανείς να επισημάνει το τι φταιει ακριβώς. Γιατί ακριβώς δεν είναι κάτι μοναδικό που επηρεάζει τις εξελίξεις στην οικονομία.

Η ατολμία έφερε την κατάσταση που έχει προκύψει κατά την Καθημερινή που σήμερα ασκεί μια διεξοδική κριτική ακόμη και στην οικονομική πολιτική των δεικτών οι οποίοι έπαψαν πλέον να ευημερούν και αυτοί.

Γιατί οι αστοχίες της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική δεν επικεντρώνονται μόνο στην αδυναμία λήψης κρίσιμων και καθοριστικών διαρθρωτικών αποφάσεων, αλλά και σε αδυναμία απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα στήριζαν τους δείκτες όπως για παράδειγμα η υστέρηση απορρόφησης κονδυλίων του Γ ΚΠΣ κατά 14% ανεβάζει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 23,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2003. Οι δε δαπάνες που διογκώνονται έχουν εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος σε ύψη πέραν του ορίου που προβλέπει η ΟΝΕ.

Στο κλίμα αυτό και σε συνάρτηση με τη διαπλοκή που λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων δικαιολογείται πλήρως η καταβαράθρωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι ανασταλτικά στις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις πρέπει να λειτουργεί και η πολιτική στασιμότητα που έχει επιβάλλει ο πρωθυπουργός. Αρνούμενος να δεχτεί ότι όλα εξελίσσονται με βραδύτητα και πέρα από τις κυβερνητικές αστοχίες στους τομείς της οικονομίας υπάρχει και ζήτημα ψυχολογίας αρνητικής που προκαλεί η επιβράδυνση της αναγγελίας των αποφάσεών του επιτείνει την καλλιέργεια απαισιοδοξίας σε όλο το εύρος των τομέων της χώρας.

Εφόσον είναι γενική η αντίληψη και του ίδιου ότι είναι αναγκαία η επέμβαση στο σύστημα που δεν λειτουργεί ικανοποιητικά η αναβολή της επέμβασης είναι δεδομένο ότι επηρεάζει αρνητικά το κυβερνητικό έργο, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών που όλο και περισσότεροι ζουν στην αβεβαιότητα.

Παράλληλα όμως με την αναμονή που έχει επιβάλλει η τακτική της αναβολής από τον πρωθυπουργό λειτουργεί ανασταλτικά και η σεναριολογία που είναι αναπόφευκτη. Ένα τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς τον Θ Πάγκαλο για οδηγίες στο χειρισμό των θεμάτων στο συνέδριο του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος ερμηνεύεται από το φιλοκυβερνητικό ΕΘΝΟΣ ως γέφυρα προσέγγισης και πιθανής υπουργοποίησης του πρώην υπουργού και πρώην φίλου του πρωθυπουργού. Άλλες εφημερίδες έχουν μυθοποιήσει τις προτάσεις Χρυσοχοϊδη προς τον πρωθυπουργό στις οποίες υποθέτουν προφανώς λόγω των παλαιών του συνεντεύξεων ότι εισηγείται μέχρι και αλλαγή ονομασίας του ΠΑΣΟΚ. Και μια δήλωση σχετικά ουδέτερη του Θ Πάγκαλου στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα είναι ως πρωθυπουργός ο Γ Παπανδρέου εκλαμβάνεται ως πρόταση Πάγκαλου να αποχωρήσει ο Κ Σημίτης και να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου το ΠΑΣΟΚ

Είναι προφανές ότι το κλίμα αυτό το προκαλεί η πρωθυπουργική αναβλητικότητα που επηρεάζει όχι μόνο το πολιτικό γίγνεσθαι αλλά και το οικονομικό. Γιατί με τι μυαλό να εργαστεί ο Ν Χριστοδουλάκης σ΄ αυτήν την κρίση όταν κυκλοφορεί και γράφεται εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα είναι σε έναν μήνα υπουργός. Γι΄ αυτό οι πολιτικοί ηγέτες δεν προαναγγέλλουν αποφάσεις που δεν ανακοινώνουν. Γιατί εξαντλούν τη δυναμική τους και καθυστερούν εξελίξεις προκαλώντας ζημιές σε πολλούς τομείς της κρατικής μηχανής

«Υποσχετικές» συνεντεύξεις του Γ Παπανδρέου

Προβάλλονται σχολιαστικά αλλά προκαλούν και ερωτηματικά δύο συνεντεύξεις του ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου σε δύο ευρωπαϊκές εφημερίδες Του Βελγίου την «Ντε Στάνταρντ» και τη γαλλική Φιγκαρό.

Ο κ Παπανδρέου στις συνεντεύξεις του αυτές ταυτόσημα σχεδόν, αναφέρει

Οτι πρέπει να υπάρξουν αμερικανοί παρατηρητές στην ΕΕ και να πληροφορούνται όλες τις αποφάσεις και εξελίξεις. Και ακόμη πρέπει να συνεταιριστούν ΗΠΑ και ΕΕ σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε από κοινού να βρίσκουν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται και θα προκύπτουν όλο και πιο επιτακτικά στο μέλλον.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες όσων είπε ο κ Γ Παπανδρέου. Πρώτον ως τι τα είπε –ως υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος ως υπουργός της χώρας που προεδρεύει- και ως προς το γιατί τα είπε.

Αν τα είπε ως υπουργός εξωτερικών της Ελλάδος μικρή σημασία έχουν για τους ευρωπαίους οι απόψείς αυτές. Αν τα είπε ως υπουργός της προεδρεύουσας χώρας θα έπρεπε προηγουμένως να τα είχε θέσει σε συζήτηση στις διασκέψεις των ομόλογων υπουργών του. Κάτι που δεν έπραξε. Συνεπώς πρέπει να συμπεράνουμε ότι τα είπε ως έλληνας υπουργός και συνεπώς ουδεμία σημασία έχουν όλα αυτά για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Όλοι όμως κατανοούμε πόση σημασία έχουν όλα αυτά για τους αμερικανούς αφού εκφέρονται από το στόμα ενός επίδοξου πρωθυπουργού και σηματοδοτούν μια γραμμή πλεύσης για τα προβλήματα που αφορούν παγκοσμίως τους πάντες. Και μπορεί να τα τοποθετεί όλα στο επίπεδο της συνεργασίας –αμερικανών και ευρωπαίων- ο κ Παπανδρέου, αλλά όλα τα δείγματα γραφής εκ μέρους των αμερικανών οδηγούν σε αντίθετα συμπεράσματα. Διότι οι αμερικανοί ζήτησαν και στον πόλεμο του Ιράκ πλήρη αποδοχή των αποφάσεών τους Δεν διαπραγματεύτηκαν με τους συμμάχους τους της ΕΕ αποφάσεις κοινής αποδοχής. Και τώρα που προχωρούν σε παραγωγή πυρηνικών όπλων περιορισμένης δράσης κανέναν δεν υπολογίζουν ή δεν ρωτούν. Να ελέγχουν συνεπώς οι αμερικανοί τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και να έχουν λόγο αλλά η ΕΕ δεν θα έχει λόγο για τις αμερικανικές αποφάσεις; Ένα ερώτημα που δεν τέθηκε στον έλληνα ΥΠΕΞ και που είναι καίριο για μια τέτοιου εύρους συνεργασία που προτείνει.

Πέραν όλων αυτών όμως είναι φανερό ότι η πρόταση Παπανδρέου –που έχει γίνει κατ επανάληψη από διακεκριμένους επιστήμονες και αναλυτές των ΗΠΑ προς την κυβέρνησή τους- προσκρούει στην ύπαρξη του ΟΗΕ και των αρμοδιοτήτων του. Η ΕΕ ζητάει επιμόνως μετά τον παρανοϊκό αδικαιολόγητο –όπως υποστηρίζει και ο αμερικανός φιλόσοφος Ρόναλντ Ντουόρκιν σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ σήμερα- όλα να ρυθμίζονται από τον ΟΗΕ. Αφού κατάπιε το χάπι της αμερικανικής αυθαιρεσίας. Πώς ο έλεγχος του κόσμου και οι ρυθμίσεις των διαφορών θα γίνεται με συνεννόηση αμερικανών και Ευρωπαίων που υποστήριξε ο έλληνας υπουργός εξωτερικών.

Η πρόταση ως μετέωρη απλά μπορεί να εκληφθεί ως φιλική χειρονομία προς το σημερινό αμερικανικό κατεστημένο που θέλει την Ευρώπη αρωγό στις προσπάθειες πλήρους επικράτησης σε όλον τον κόσμο. Που βλέπει το φάντασμα ενός οικονομικού κραχ και ανησυχεί διότι δεν θα μπορεί να συντηρεί το στρατό που χρειάζεται και τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες για να άρχει σε ένα κόσμο που έχει δει να του επιβάλλεται η άποψη του ισχυρού χωρίς να μπορεί καν να επικαλεστεί τις παγκόσμιες αρχές, το διεθνές δίκαιο και τις δημοκρατικές διαδικασίες μιας παγκόσμιας κοινωνίας εθνών που πάντοτε χρησιμοποιήθηκε για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των ισχυρών και ουδέποτε επέβαλε το δίκαιο των αδυνάτων στους ισχυρούς. Βλέπε Παλαιστίνη. Βλέπε Κύπρο. Bλέπε Γιουγκοσλαβία, ακόμη και Γρενάδα μπορεί να δει κάποιος…

Οι προτάσεις Γ. Παπανδρέου συνεπώς για παγκόσμιο συνεταιρισμό αμερικανών και Ευρωπαίων στη διαχείριση των κοινών παγκοσμίως αποτελεί ουτοπία ίσως χρήσιμη σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο και όχι σε παγκόσμιo.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me