Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

Το υπουργείο Διαπλοκής αρνείται αυτόματες μεθόδους ελέγχου των διαπλεκομένων ΜΜΕ

  Tου Λυκούργου Κομίνη

Είναι να απορεί κανείς πώς τόλμησαν οι εξεταστές των παιδιών της τρίτης Λυκείου να βάλουν ως θέμα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας απόσπασμα από την «Άνοδο της ασημαντότητας» του Κορνήλιου Καστοριάδη. Και μάλιστα τέτοιες μέρες.

Δεν μπορεί όμως να απορεί κάποιος με τη δήλωση Πάγκαλου ο οποίος είπε ότι στο ΠΑΣΟΚ παντρεύτηκαν τον Σημίτη αλλά παρέμειναν ερωτευμένοι με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Γιατί ο Α Παπανδρέου ήταν ερωτεύσιμος, υπονοώντας κατ αντιδιαστολή ότι ο γάμος είναι κατά συνθήκη με τον Κ Σημίτη που δεν είναι ερωτεύσιμος. Και υποβάθμισε ακόμη περισσότερο αυτόν το γάμο όταν συγκρίνοντας Σημίτη και Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι ο μεν Σημίτης μοχθεί για τον εκσυγχρονισμό και εργάζεται σκληρά και αδιάκοπα, αλλά ο Ανδρέας ήταν πολιτικό φαινόμενο…

Δίνοντας ο Θ Πάγκαλος ένα μάθημα σε όλους Πώς μπορούν εκθειάζοντας να μειώνουν εκείνους που αξιολογούν με το άριστα…

Τρία φαινόμενα υποκρισίας και παραπλάνησης

Στην επίπεδη πολιτική μας πραγματικότητα τρία φαινόμενα συνήθη αλλά απογοητευτικά ήταν ορατά χθες..

Ο κ Αθανασούλης αφού υπέκυψε στις απαιτήσεις του Γιώργου Κουρή που αποκάλυψε σκάνδαλα της εταιρίας του που επιβεβαίωσε ο ΣΔΟΕ και αφού παρέπεμψε σε χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες όσα ανακάλυψε το Σώμα των ελεγκτών της Εφορίας βγήκε όπως τα σαλιγκάρια στην επιφάνεια έδωσε μια συνέντευξη έβαλε στην άκρη όσα τον κατηγόρησαν και τα απέδωσε σε σκευωρίες. Παίζοντας με το πλεονέκτημα που του δίνει η τηλεοπτική εικονική πραγματικότητα ο κ Αθανασούλης μοναδικός σε πολλούς ηλεκτρονικούς τομείς προμηθευτής του Δημοσίου επανέκαμψε δριμύτερος στην οικονομική πραγματικότητα για να αποκομίσει νέα κέρδη πραγματικά και όχι εικονικά. Όταν θα δικαστούν οι υποθέσεις του δεν θα έχει ανάγκη τη δημοσιότητα και την πολιτική εξουσία που τον ανέδειξε από το μηδέν με χρήμα ζεστό του προϋπολογισμού, Και δεν θα έχει και κανένα πρόβλημα τότε να κλείσει τις επιχειρήσεις που έγιναν δικές του ενώ θα έπρεπε να είναι του δημοσίου έχοντας εξασφαλίσει σε βάθος τρίτης και τέταρτης γενιάς την επιβίωση των απογόνων του.

Βγήκε όπως τα σαλιγκάρια και ο κ Μπατατούδης χθες στην εικονική πραγματικότητα της τηλεόρασης μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από την ομάδα της Θεσσαλονίκης που ατύχησε να τον έχει –κατόπιν πολιτικής σκευωρίας- πρόεδρό της, και εμφάνισε μια ειδυλλιακή πραγματικότητα. Κανείς δεν τον ρώτησε αν αυτή η εταιρία, η Ινερσάτ, μέσω της οποίας άρπαξε δισεκατομμύρια άπω το χρηματιστήριο που βρίσκεται μετά την αφαίρεση της ψηφιακής άδειας που δεν αξιοποίησε, αν θα επενδύσει τα χρήματα των μετόχων του χρηματιστηρίου και αν όχι πότε θα επιστραφούν αυτά τα χρήματα που έβαλε στην τσέπη αναιδέστατα και το κράτος επικαλείται δήθεν τη Δικαιοσύνη ως αρμόδια να ελέγξει μια επιχείρηση ανύπαρκτη με άδεια Ταμεία και χωρίς αντικείμενο Με μια επιγραφή μόνο στην Κηφισίας… Κανείς δεν τον ρώτησε τον επιχειρηματία που αγόρασε τη μια μέρα το Ακροπόλ και το πούλησε την επόμενη στο υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο στη διπλάσια τιμή από που θα βρει τα χρήματα για να κρατήσει τους παίκτες του ΠΑΟΚ που φεύγουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αν υπάρχει κάποιο κόλπο άλλο διαπλοκής για να βάλει στα ταμεία του χρήματα και να κρατήσει την ένδοξη ομάδα της Θεσσαλονίκης ζωντανή. Εκτός αν το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά αγοράσει τον ΠΑΟΚ ως επενδυτική επέκταση της πολιτικής στο ποδόσφαιρο. Κάτι που έχει επισυμβεί θεωρητικά και κοινοβουλευτικά αλλά όχι ακόμη πρακτικά.

Παράλληλα με την έξοδο των σαλιγκαριών της διαπλοκής που δεν είναι και τα μόνα, μια ουρά γνωστών προμηθευτών και κατασκευαστών έργων του δημοσίου ακολουθεί γνωστή και στα παιδιά της τρίτης Λυκείου που δεν γνώριζαν τον Καστοριάδη, υπερασπίστηκε το νέο διαβλητό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που συζητείται στη βουλή και αφορά μεν τα γραφεία τύπου των πρεσβειών, αλλά έγινε για να επιβληθεί μεγαλύτερη διάχυση στις μετοχικές συνθέσεις των ηλεκτρονικών ΜΜΕ και να μπορεί ευκολότερα η διαπλοκή να υφίσταται χωρίς να μπορεί να την ελέγξει κανείς. Αλλά και για να αποδυναμωθεί το δήθεν ανεξάρτητο ΕΣΡ, γιατί παρα ανεξαρτητοποιήθηκε και δεν μπορεί το υπουργείο Διαπλοκής να κάνει τη δουλειά του όπως θέλει και όπως άλλωστε έχει δείξει ότι θέλει εδώ και 14 χρόνια που δεν έχει κατορθώσει να δώσει άδειες στα παράνομα κανάλια που μας ρυθμίζουν την ποιότητα της ζωής και της κουλτούρας μας.

Στη σκιά της εικονικής αυτής πραγματικότητας η κυβέρνηση όπως και οι διαπλεκόμενοι με αυτήν εμφανίζουν την εικονική, ως πραγματικότητα και την πραγματικότητα, ως εικονική. Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις τους με τις οποίες όλα τα αμφισβητούν, όλα τα ανάγουν σε συνωμοτικές συσπειρώσεις εχθρών τους Και όπου υπάρχει αποδεδειγμένη αποτυχία επικαλούνται τις διεθνείς και εσωτερικές συγκυρίες.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα παίζουν το ένα στην επικοινωνιακή αμφισβήτηση της πραγματικότητας και το άλλο με τη γενικότητα της αντίθεσης που του χαρίζει η αντιπολιτευτική δυνατότητα. Έτσι το ισχυρό κεφάλαιο κατορθώνει να επιβάλει όσα η πολιτική εξουσία δεν τόλμησε γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος. Τώρα με νόμους διευκολύνει την επιβολή των συνθηκών που επιθυμεί το κεφάλαιο οι οποίοι δεν ικανοποιούν τους αδηφάγους ούτε αυτοί γιατί διαπιστώνουν ότι οι ίδιοι μπορούν να νομοθετούν στην πράξη μέσα στην ίδια την αγορά.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα είναι φανερό ότι στον ΟΗΕ οι αμερικανοί πέτυχαν να ψηφιστεί από τους ηττημένους Ευρωπαίους το σχέδιο ψηφίσματος που επιβάλλει στους Ιρακινούς να διαθέσουν το πετρέλαιό τους στους κατακτητές που προκάλεσαν τις καταστροφές να το διαχειριστούν πουλώντας το όπου νομίσουν και στις τιμές που εκείνοι επιθυμούν για να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσε ο κατακτητής! Έτσι γράφτηκε ο επίλογος του πολέμου του οποίου το αίτιο δεν έχει ακόμη δικαιωθεί εφόσον δεν ανακαλύφθηκαν τα δολοφονικά όπλα που επικαλέστηκε ο εισβολέας ότι διαθέτει ο δικτάτορας που ήθελε να εξοντώσει.

Τέλος πρέπει να πούμε ότι το ΣτΕ εξέδωσε μια απόφαση εναντίον του νόμου περί μεταφοράς συντελεστή δόμησης ένα χρόνο μετά την ισχύ του. Οι αφελείς πιστεύουν ότι θα γκρεμιστούν όλα τα ΒΩΒΑ κτίρια που έχουν ορθωθεί στο διάστημα αυτό με βάση τον διαπλεκόμενο αυτόν νόμο…

Διαβλητός ο νόμος του υπουργείου Διαπλοκής

 

Με το 5% του βασικού μετόχου που επιτρέπει ο ομώνυμος νόμος, με 5% σε συμμετοχή σε εταιρία αμοιβαίου κεφαλαίου, με 5% σε εταιρία επενδύσεων και διάφορα άλλα τοις εκατό σε off shore ο βασικός μέτοχος θα μπορεί να είναι και ελέγχον τον μέσο μέτοχος Η πολυδιάσπαση που επικαλέστηκε ως υπαρκτή για να εξασφαλίσει τον έλεγχο του ασυμβίβαστου μεταξύ εργολάβου ή προμηθευτή του δημοσίου και μάνατζερ ηλεκτρονικού Μέσου ο υπουργός Τύπου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παράκαμψη των δήθεν αυστηρών νόμων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση αλλά κανένας ουδέποτε εφαρμόστηκε. Γιατί και ο περιβόητος νόμος Βενιζέλου ήταν αυστηρός για τη λειτουργία των ΜΜΕ και τη διαφήμιση, αλλά κανένα σημείο του δεν βρήκε εφαρμογή Και η κυβέρνηση το ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας. Δεν αρκεί η ύπαρξη νόμου, ούτε ο έλεγχος της εφαρμογής του από κάποιες δήθεν ανεξάρτητες αρχές που καμιά τους δεν είναι ανεξάρτητη και όλες ελέγχονται και διορίζονται τελικά από την πολιτική εξουσία. Μόνο νόμοι που αυτόματα προκαλούν τις επιπτώσεις σε όσους τους παραβαίνουν ή απαιτούν αυτόματα την εφαρμογή για να έχει δικαιώματα στο επιδιωκόμενο έργο ο κάθε ενδιαφερόμενος έχουν αξία διεθνώς. Και κανένας νόμος του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει αυτόματες μεθόδους εφαρμογής και δεν επιβάλλει κυρώσεις σε εκείνους που κάνουν χρήση, γιατί η πρόθεση είναι να γίνει ο νόμος για τα μάτια του ψηφοφόρου και να μην τον εφαρμόσει όποιος δεν θέλει να τον εφαρμόσει στη συνέχεια χωρίς να υφίσταται και τις συνέπειες της πράξης του. Η διαδικασία με τη Δικαιοσύνη είναι χρονοβόρα τόσο που ή στην πορεία παραγράφονται τα αδικήματα, ή ξεχασμένα όπως είναι όταν φτάνει η ώρα περνάνε στο αρχείο ή τιμωρούνται με μικρότερα του κέρδους του υπόδικου πρόστιμα… Απόδειξη ο κ Αθανασούλης ο κ Μπατατούδης και τόσοι άλλοι που συνεχίζουν να συμμετέχουν στο οικονομικό γίγνεσθαι παρά το ότι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές έχουν διατυπώσει σοβαρότατες κατηγορίες εναντίον τους για σκάνδαλα που τα έχουμε περιγράψει πολλές φορές Και αν τα είχαν διαπράξει άσημοι πολίτες με άγνωστα μη διαπλεκόμενα ονόματα θα βρίσκονταν προ πολλού στον Κορυδαλλό.

Όμως ο κ Πρωτόπαπας αναγνώρισε στη συνέντευξή του που απόσπασμα ακούσαμε προηγουμένως ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις off shore Και αυτό βέβαια το γνωρίζαμε αλλά εκείνος το αρνιόταν σε προηγούμενες συνεντεύξεις του λέγοντας ότι με τους δυσβάστακτους φόρους που τους βάζει η κυβέρνηση –που ουδέποτε καταλάβαμε γιατί είναι δυσβάστακτο ένα 5% για εταιρίες με κρυφά κεφάλαια και κρυφούς μετόχους- τις περιορίζει στο έπακρο. Τώρα που τον βολεύει η ύπαρξη των off shore ως Δούρειων Ίππων της φοροδιαφυγής και της οικονομίας τις επικαλείται ως δυνατές μεθόδους εξαπάτησης του κράτους. Και μόνο αυτή η δήλωση αδυναμίας ελέγχου των off shore εκ μέρους του υπουργού αποδεικνύει ότι στον τομέα των ηλεκτρονικών Μέσων έλεγχος δεν ασκείται γιατί ποτέ δεν ήθελε η κυβέρνηση να ασκήσει. Αν ήθελε θα εφάρμοζε δια πυρός και σιδήρου από το 1995 κατά γράμμα το νόμο που η ίδια ψήφισε Τον περιβόητο νόμο του σημερινού υπουργού Πολιτισμού που προέβλεπε για συμμετοχή σε δημόσιο διαγωνισμό πιστοποιητικό μη συμμετοχής σε ΜΜΕ των εργοληπτών και ουδέποτε εκδόθηκε παρόμοιο πιστοποιητικό και ουδέποτε θεωρήθηκε η ανυπαρξία τέτοιου πιστοποιητικού από προσφορές ως αιτία να μην συμπεριληφθεί ο κάθε εργολάβος στην αξιολόγηση των προσφορών. Επί τόσα χρόνια παρανομούσε για χάρη των εργολάβων και των προμηθευτών η κυβέρνηση και κανένας δεν επενέβη. Ούτε πρόεδρος του ΕΣΡ ούτε εισαγγελέας ούτε καμιά αρχή γιατί όπως είπαμε δεν υπήρχε αυτόματος τρόπος αποβολής των διαπλεκομένων με βάση το νόμο.

Τώρα απλώνεται με το νέο νομοσχέδιο ακόμη περισσότερο το δίκτυο των δυνατοτήτων για παραβίαση του ασυμβίβαστου που ουδέποτε στην πράξη ίσχυσε.

Ένα άλλο θέμα που αφορά τον ίδιο νόμο είναι εκείνο για το οποίο διαμαρτύρονται οι ανεξάρτητοι ιδιωτικοί παραγωγοί τηλεοπτικών προγραμμάτων. Με το νομοσχέδιο οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αποκτούν το δικαίωμα να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα για παραγωγές του δημοσίου ενώ διαθέτουν κανάλια, με την ιδιότητα τουτ Ανεξάρτητου παραγωγού. Με το νόμο του 1995 αυτή η ιδιότητα θεωρούταν ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του προμηθευτή τηλεοπτικής παραγωγής σε δημόσια υπηρεσία. Τώρα με το νέο νόμο το κάθε κανάλι θα μπορεί να συμμετέχει και να παράγει προγράμματα του δημοσίου ως ανεξάρτητος παραγωγός ενώ θα μπορεί κάτω από το τραπέζι αν θέλει και η πολιτική εξουσία να συναλλάσσεται με ανταλλάγματα στο ιδιωτικό πρόγραμμα που εκπέμπει με τον ιδιωτικό του τηλεοπτικό σταθμό

Η ωραιοποιημένη οικονομική πραγματικότητα στη χώρα μας

Η ωραιοποιήσει της πραγματικότητας από τους υπουργούς καταρρέει από την απεικόνιση της πραγματικότητας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι.

Και είναι φανερό ότι εκτός από την ωραιοποιήσει της πραγματικότητας διαπιστώνουμε και την ύπαρξη περιστασιακών μεθόδων αντιμετώπισης ενός φαινομένου που απαιτεί άλλη πολιτική από εκείνη που εφαρμόστηκε. Θα προσπαθήσουμε να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι . Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις διατήρησης της επιχείρησης και άλλα πολλά διακηρύσσουν οι υπουργοί. Και φυσικά κάθε τέτοια προσπάθεια που θα αποβεί σε λύση δεν θα την αρνηθούν οι εργαζόμενοι. Όμως η ανασφάλεια που έχει ενσκήψει είναι φανερό ότι απαιτεί τη λήψη μέτρων πάγιων που θα ανατρέψουν την ύφεση και θα οδηγήσουν σε πραγματική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Η κυβέρνηση προσπαθεί με δηλώσεις που μεταθέτουν το θέμα σε ύπαρξη συνωμοτικών αντιθέσεων εις βάρος της και εις βάρος της οικονομίας, προσπαθεί να αναστρέψει την κακή ψυχολογία που έχει δημιουργηθεί και βλάπτει σοβαρά την οικονομία. Δεν ανακοινώνει μέτρα προστασίας της, γιατί δεν έχει προφανώς Και ίσως γιατί αν ανακοινώσει ουσιαστικά θα αποδέχεται εκείνο που δηλώνει ότι δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα αλλά προβάλλεται από τους κομματικούς εχθρούς της.

Οι παραγωγικές τάξεις –η κάθε μια από τη γωνία της φυσικά- θεωρούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναστρέψει το κλίμα με πρακτικά μέτρα και όχι αρνούμενη να δεχτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Και φοβούνται ότι η ελληνική οικονομία απειλείται με μια χιονοστιβάδα που θα σαρώσει ότι έχει απομείνει σε επίπεδο αντοχής της. Την ύπαρξη τέτοιου κλίματος υποδηλώνει και ο πληθωρισμός που αυτόν το μήνα θα επανέλθει –όπως προβλέπεται – στο 4% και η αύξηση του δημόσιου χρέους που αποδεικνύει υστέρηση εσόδων και αύξηση δαπανών του δημοσίου.

ΤΟ συγκεκριμένο πάντως είναι ότι την ανάγκη δραστικής επέμβασης της κυβέρνησης τη διαπιστώνουν άπαντες πλην της ίδιας. Η οποία είναι εγκλωβισμένη και πολιτικά στο πείσμα του πρωθυπουργού ο οποίος επιμένει να αναβάλει τις όποιες αποφάσεις του για μετά τη λήξη της θητείας του στην προεδρία της ΕΕ.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me