Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

ΑΡΑΓΕ ΝΟΙΩΘΟΥΜΕ

ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΟΙ ΤΩΡΑ;

 

   Του Κώστα Μπετινάκη

 

    Περισσότεροι από 50 νεκροί σε μια βδομάδα. Κι όλα χάρη στον πόλεμο του Ιράκ. Σας ευχαριστούμε κ. Μπους και κ. Μπλαιρ που κάνατε τον κόσμο μας ασφαλέστερο απαλλάσσοντάς μας από τον τύραννο Σαντάμ Χουσεΐν – ο οποίος ουδέποτε είχε σχέση με την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ή με την βομβιστική επίθεση στο Ριάντ, ή την βόμβα στην Καζαμπλάνκα. Η «απελευθέρωση» του Ιράκ υποτίθεται πως θα μας απελευθέρωνε και από  τους βομβιστές της Αλ Κάιντα…    Robert Fisk

 

 Οι τίτλοι στις εφημερίδες είναι χαρακτηριστικοί: «Κόκκινος συναγερμός στις ΗΠΑ για την αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης».

Η εικόνα με τα θωρακισμένα οχήματα στην σκιά του Μπιγκ Μπεν, δείχνουν μια άλλη όψη της Βρετανίας, όπου πριν μερικά χρόνια οι Μπόμπιδες κυκλοφορούσαν άοπλοι.

Το Στέητ Ντηπάρτμεντ συστήνει στους Αμερικανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στην Κένυα, και να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους για ταξίδια στην ανατολική Αφρική γενικότερα.

Όλες οι πτήσεις των βρετανικών αερογραμμών από και προς Κένυα αναβλήθηκαν, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα σε χιλιάδες ταξιδιώτες.

Το υπουργείο εξωτερικών της Αυστραλίας εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Αυστραλούς πολίτες ότι κινδυνεύουν στη Μαλαισία, ΤαϋλάνδηΣιγκαπούρη, Φιλιππίνες και Μπρουνέι…

Οι προειδοποιήσεις αυτές  για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις  στην Ανατολική Αφρική  και Νοτιοανατολική Ασία, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης βδομάδας, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου για τους Αμερικανούς  τους Βρετανούς αλλά και τους Αυστραλούς πολίτες.

  

   Η πολιτική της πυγμής που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ με τον κολαούζο τους τη Βρετανία, πρώτα στο Αφγανιστάν και κατόπιν στο Ιράκ, έδειξαν ότι αντί να εξαλείψουν, φουντώνουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Και καθιστούν τους πολίτες των χωρών τους ενδεχόμενους στόχους του αόρατου τρομοκρατικού δικτύου που ουδείς γνωρίζει από ποιους ελέγχεται.

Ο πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας με απροσδιόριστους στόχους, (ή και προεπιλεγμένους αλλά εν γνώσει λάθος) είναι γεγονός, πως έχει προκαλέσει σημαντικό περιορισμό στις ατομικές ελευθερίες. Ταυτόχρονα όμως προκαλεί υποψίες για καθεστώτα και χώρες που ο απλός πολίτης δεν είναι σε θέση να αποδείξει κατά πόσο όσα επιχειρήματα του ξεφουρνίζουν τα ελεγχόμενα Μέσα Πληροφόρησης είναι ή όχι σωστά.

Το αμερικανικό κοινό, και όσοι επηρεάζονται ανάλογα βομβαρδίζονται αυτό τον καιρό με τους «χιλιάδες τάφους των αθώων θυμάτων του Σαντάμ». Παλιό κόλπο. Πόσοι θυμούνται όμως, τι ήταν στην πραγματικότητα, οι τάφοι που είχαν αποδοθεί σε θύματα του Τσαουσέσκου στην Τιμισοάρα;

Ο W. Μπούς κατηγορεί τους «εχθρούς της Δημοκρατίας» ότι κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις αυτές. Ο ίδιος όμως τι είναι φίλος της Δημοκρατίας; Και ποιας Δημοκρατίας. Της ολιγαρχίας αμερικανών επιχειρηματιών;

Μετά το τέλος του πιο πρόσφατου ιμπεριαλιστικού πολέμου στη σύγχρονη ιστορία, η κυβέρνηση Μπους με όλα της τα τσιράκια, κοκορευόταν για την «αξιοθαύμαστη επιτυχία» των επιχειρήσεων στο Ιράκ που «δικαίωσαν τους εμπνευστές των επιχειρήσεων και αποστόμωσαν τους  επικριτές».

Οι επικριτές ωστόσο δεν ένοιωσαν ούτε στιγμή να μην δικαιώνονται οι αντιρρήσεις τους, ή να ανατράπηκαν τα επιχειρήματά τους. Ο πόλεμος στο Ιράκ ήταν πέρα για πέρα παράνομος και ανήθικος. Ούτε το αποτέλεσμα του πολέμου μετέτρεψε έστω και στο ελάχιστο το κλοίμα ανασφάλειας στις ΗΠΑ, ή και στις χώρες εκείνες του κόσμου που πιστεύουν ότι αποτελούν ενδεχόμενο στόχο τρομοκρατών.

Και το κυριότερο, ο πόλεμος αυτός αύξησε στο κατακόρυφο τον αντιαμερικανισμό κάτι που ούτε οι βόμβες εναντίον της Γιουγκοσλαβίας ή στο Αφγανιστάν, δεν είχαν πετύχει.

Αλλά φαίνεται πως ο ατέρμων πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας δικαιολογεί την ύπάρξη ενός προέδρου με την πολιτική σκέψη του W. Mπους και το αντίστροφο.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me