Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Συντακτική Συνέλευση: "Ας δούμε τώρα πού συμφωνήσαμε"

 

«Πολιτεία όνομα μέν διά το μη ες ολίγους αλλά ες πλείονας οικείν δημοκρατία κέκληται».
Θουκυδίδης ΙΙ, 37 ( «Το πολίτευμα μας ονομάζεται δημοκρατία γιατί η εξουσία ασκείται όχι από μια μειοψηφία αλλά από την πλειοψηφία»).

Με το απόσπασμα αυτό από τον «Επιτάφιο του Περικλέους» του Θουκυδίδη, έχει προτείνει - σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές - το προεδρείο της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης να ξεκινά το προοίμιο του υπό διαμόρφωση Συντάγματος της ΕΕ. Στο σχέδιο κειμένου του προεδρείου γίνεται αναφορά στον ελληνικό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό, που ενέπνευσαν σε πρώτο στάδιο την πολιτιστική, θρησκευτική και ανθρωπιστική εξέλιξη της Ευρώπης, και που σφραγίζουν την πολιτιστική της κληρονομιά. Η εξέλιξη αυτή, αναφέρεται στο σχέδιο του κειμένου, συνεχίστηκε με το φιλοσοφικό ρεύμα του Διαφωτισμού και διαμόρφωσε κοινωνίες στις οποίες ο παράγοντας «άνθρωπος», καθώς και το απαραβίαστο των δικαιωμάτων του έχουν τον κεντρικό ρόλο.

 Στο τέλος της εβδομάδας ο Βαλερί Ζισκάρ ντ`Εστέν θα παρουσιάσει το σχέδιο στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα μέσα του Οκτωβρίου θα αρχίσει η Διακυβερνητική Διάσκεψη, όπου τα νυν και τα υπό ένταξη κράτη μέλη θα έχουν τον τελευταίο λόγο για το Σύνταγμα της Ευρώπης. Εκ μέρους της ιταλικής κυβέρνησης που τον Ιούλιο αναλαμβάνει την προεδρεία στην ΕΕ, ο Τζιανφράνκο Φίνι παρατήρησε: "Το πνεύμα της Συντακτικής Συνέλευσης θα πρέπει να εμπνέει και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, στην οποία θα προεδρεύσει η Ιταλία. Ελπίζω ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το αίσθημα ευθύνης έναντι της Ευρώπης", υπογράμμισε ο ιταλός πολιτικός.
Μετά από 15 μήνες σκληρής δουλειάς, αντιπαραθέσεων και τακτικών ελιγμών, οι 105 εκπρόσωποι στην Συντακτική Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης έδωσαν την έγκρισή τους στο τελικό σχέδιο του νέου Συντάγματος. Την επίσημη ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της συνέλευσης, ο γάλλος πρώην πρόεδρος Βαλερί Ζισκάρ ντ`Εστέν σε γιορταστική ατμόσφαιρα. Ο ντ`Εστέν, δείχνοντας την μασκότ του, μια μικρή χελώνα, την παρομοίασε με την Συντακτική Συνέλευση, η οποία "αργά αλλά σταθερά φθάνει στον προορισμό της". Και ζήτησε από τους 15 "να μείνουν όσο πιο κοντά γίνεται στο γράμμα του σχεδίου".
Στο τέλος ξεχάσθηκαν οι καυγάδες και οι εκπρόσωποι δε κουράσθηκαν να ανταλλάσσουν αβρότητες . Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Ελμαρ Μπροκ, δήλωσε ότι προς το παρόν τελείωσαν οι διαμάχες, οι οποίες θα συνεχισθούν όμως από τις αρχές Ιουλίου, όταν θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα της μετανάστευσης, της φορολογικής πολιτικής και του συντονισμού των οικονομιών. "Πρέπει να αντιλαμβάνεται κανείς, πότε τελειώνει μια διαμάχη. Τώρα λοιπόν ήλθε η στιγμή να βάλουμε στην άκρη αυτά που μας χώριζαν για να δούμε τα ζητήματα, στα οποία συμφωνήσαμε", είπε ο ευρωβουλευτής.
Μια από τις λίγες τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν την τελευταία στιγμή αφορά τις δυνατότητες παρέμβασης των πολιτών. Σύμφωνα με την τροποποίηση, απαιτούνται τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υπογραφές ευρωπαίων πολιτών από διάφορες χώρες της ΕΕ για να ασχοληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ζήτημα που θέτουν. Η ευρωβουλευτής Σίλβια Ιβόνε Κάουφμαν από το γερμανικό μετακομμουνιστικό Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την πρόταση αυτή: "Καλώ" είπε "τους πολίτες της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες να δείξουν θάρρος και να εμπλακούν ενεργά στην ευρωπαϊκή πολιτική για να πλησιάσουμε ακόμη πιο κοντά στον στόχο μας που είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δημοσίου χώρου".
Να υπενθυμίσουμε τέλος ότι μεταξύ των καινοτομιών που προβλέπει το σχέδιο είναι ο θεσμός ενός προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ενός υπουργού Εξωτερικών με μακρά θητεία. Προβλέπει επίσης την απλοποίηση των νομικών και νομοθετικών διαδικασιών και επέκταση του συστήματος λήψης των αποφάσεων κατά πλειοψηφία, ιδιάιτερα στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών.

Κι όμως εξακολουθούν να διαφωνούν

Εκπρόσωποι 16 ευρωπαϊκών κρατών - ανάμεσά τους και των 10 νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την Πρωτομαγιά του 2004 - πάντως, διαχώρισαν τη θέση τους απέναντι στο κοινό ανακοινωθέν  της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης με θέμα τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις.

Στο ξεχωριστό αυτό κείμενο με τις θέσεις των 16 υπογραμμίζονται «οι διαφωνίες» των κρατών-μελών της Συνέλευσης αναφορικά με «τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις» στην Ε.Ε. στο άμεσο μέλλον. Εκτός των 10 νέων μελών της Ε.Ε., η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία διαχώρισαν χθες τη θέση τους αναφορικά με τη συναίνεση, που το προεδρείο της Συνέλευσης υποστηρίζει ότι διαμορφώνεται. Στο κοινό κείμενο των 16 που δημοσιεύτηκε γίνεται λόγος και για διαφωνίες 13 από αυτή την ομάδα κρατών, στον προτεινόμενο θεσμό της σταθερής προεδρίας της Ε.Ε., σε αντίθεση με την ισχύουσα εναλλασσόμενη και εξαμηνιαία προεδρία της Ε.Ε.

Πώς βλέπουν οι Βρετανοί το Ευρώ; το δίλημμα της ένταξης στην ευρωζώνη.

Η Βρετανία ανήκει ακόμη στους αντιπάλους της ευρωζώνης ή μάλλον έχει σοβαρές επιφυλάξεις για μια άμεση ένταξη σ' αυτή.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του βρετανού υπουργού οικονομικών Γκόρντον Μπράουν που εμμένει στο περίφημο 'όχι ακόμη'. Πως αντιμετωπίζει όμως η βιομηχανία, ο επιχειρηματικός κόμσος και οι οικονομικοί κύκλοι το ευρώ; Ο Ανταίρ Τάρνερ, αναπληρωτής διευθυντής στην Μέριλ Λιντς και πρώην πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου της Βρετανίας, υποστηρίζει ότι πέραν από κάθε οικονομικό όφελος υπάρχει και η πολιτική χροιά της ένταξης:
"Είναι ξεκάθαρο ότι ο διακαής πόθος του πρωθυπουργού μας είναι η εισαγωγή του ευρώ στη Μ. Βρετανία κατά τη διάρκεια της θητείας του. Διότι τίθεται ζήτημα πολιτικού κύρους της Βρετανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών και οι σύμβουλοί του ακόμη δεν έχουν αποφασίσει.
Βρισκόμαστε σε μια παράξενη κατάσταση: είμαστε ανάμεσα στο πότε θα γίνει η ένταξη και στο αν γενικά πρέπει να γίνει".
Οι θιασώτες της ένταξης της Βρετανίας στην ευρωζώνη πιστεύουν όπως και ο Ανταίρ Τάρνερ, ότι αν δεν ενταχθεί ποτέ η χώρα τους στην ευρωζώνη, αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα σοβαρές επιπτώσεις στις επενδύσεις. Κάτι που αρκετοί επιχειρηματίες διαπιστώνουν και ομολογούν. Από την άλλη πλευρά η οικονομική κατάσταση στην ΕΕ δεν είναι αυτή τη στιγμή ούτε ιδανική, ούτε αισιόδοξη.
Ετσι κανείς δεν θέλει μια άμεση ένταξη.
Οι ευρωσκεπτικιστές επισημαίνουν μάλιστα με χαιρεκακία το παράδειγμα της γερμανικής οικονομίας, την ανεργία και την υπερχρέωση. Ομως το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό, διότι καμιά χώρα της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο θαύμα της γερμανικής επανένωσης. Επίσης η γερμανική οικονομία έχει και τα δικά της διαρθρωτικά προβλήματα που δεν έχουν άμεση σχέση με το ευρώ. Ο Ανταίρ Τάρνερ δηλώνει πως:
"Αυτό που είναι αδιευκρίνιστο σ' αυτό το επιχείρημα, είναι η σημασία της Μ. Βρετανίας στην ευρωζώνη. Γιατί είναι γεγονός πως έχει υγιείς δομές στην οικονομία της κι επομένως θα μπορούσε και θα έπρεπε να μπει στην ευρωζώνη ακριβώς γι' αυτό. Παρ' όλα αυτά το παράδειγμα της γερμανικής οικονομίας λειτουργεί ως ισχυρό εμπόδιο στην προσπάθεια των υποστηρικτών του ευρώ να κερδίσουν με το μέρος τους την κοινή γνώμη και τους επιχειρηματίες".
Πριν από δύο χρόνια σε δημοσκόπηση του Βρετανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου το 65% των επιχειρηματιών ήταν υπέρ του ευρώ και μόνο το 15% κατά. Τότε δηλαδή ο Τόνυ Μπλερ θα είχε τη στήριξη της βιομηχανίας.
Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν και πολλοί επιχειρηματίες έχουν σοβαρες επιφυλάξεις όπως λέει ο Ανταίρ Τάρνερ:
"Πολλοί στην οικονομία πια είναι στο στρατόπεδο εκείνων που θέλουν να περιμένουν ή δεν ξέρουν πότε πρέπει να γίνει η εισαγωγή του ευρώ.
Ευτυχώς ο αριθμός εκείνων που αρνούνται εντελώς την ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη έχει συρρικνωθεί ουσιαστικά. Και όσοι εμμένουν ακόμη σ' αυτή την άρνηση το κάνουν μάλλον για πολιτικούς, παρά για οικονομικούς λόγους".

Παραμένει δηλαδή ισχυρό ακόμη για τους βρετανούς επιχειρηματίες, το δίλημμα της ένταξης στην ευρωζώνη. Κανείς απο τους πολιτικούς παρατηρητές δεν πιστεύει ότι είναι δυνατόν η Βρετανία να εισάγει το ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια. Ιδωμεν.

Θα μποϋκοτάρουμε το ΝΑΤΟ, αν δεν μας αφήσει ήσυχους η βελγική νομοθεσία.

 Η αντιπαράθεση ΗΠΑ- Ευρώπης γνωρίζει πολλές φάσεις. Μία από αυτές είδε το φως της δημοσιότητας στην σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας προσπάθησε με το γνωστό του ύφος να εκβιάσει καταστάσεις.

Ολα ήταν αρμονικά στη πρόσφατη συνάντηση του ΝΑΤΟ στο στρατηγείο του, στις Βρυξέλλες, μέχρι την δήλωση βόμβα του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να μην παραβρεθούν σε επόμενες συναντήσεις της βορειοατλαντικής συμμαχίας, εάν η βελγική νομοθεσία εξακολουθήσει να είναι τόσο αφιλόξενη! Με άλλα λόγια επειδή η βελγική νομοθεσία επιτρέπει τη δικαστική δίωξη παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από τον τόπο παραβίασής τους και επειδή εκκρεμούν μηνύσεις κατά του Αμερικανού στρατηγού Τόμι Φράνκς και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων για τον πόλεμο κατά του Ιράκ, οι ΗΠΑ δια στόματος Ράμσφελντ απειλούν σκαιά:
"
Αυτός ο νόμος θέτει υπό αμφισβήτηση τις περαιτέρω συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες".
Σύμφωνα δηλαδή με τον Ράμσφελντ οι Αμεριακνοί εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ θα μποϋκοτάρουν τις προσεχείς συνεδριάσεις στη βελγική πρωτεύουσα γιατί υπάρχει κίνδυνος δικαστικής δίωξής τους. Και μπερδεύοντας δήθεν τη Βαγδάτη με το Βέλγιο είπε:
"Αυτό σημαίνει για μας ότι πρέπει να σκεφθούμε σοβαρά, αν θα επιτρέψουμε στο εξής σε εκπροσώπους της κυβέρνησής μας να ταξιδεύουν στη Βαγδάτη...ήθελα να πω φυσικά, στο Βέλγιο".
Παρά το γεγονός ότι οι απειλές Ράμσφελντ προκάλεσαν αίσθηση οι παρευρεθέντες υπουργοί Αμυνας προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις δηλώσεις. Συγκεκριμένα ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ στην ερώτηση δημοσιογράφου τι γνώμη έχει για τις δηλώσεις Ράμσφλεντ απάντησε γενικόλογα ότι:
"Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η συνεργασία μας με τις ΗΠΑ συνεχίζεται απρόσκοπτα κι έτσι δεν έχω σ΄αυτό το σημείο να παραπονεθώ για τίποτε. Ας μην υπερτιμούμε τις δηλώσεις Ράμσφελντ".
Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Λουί Μισέλ διευκρίνισε σε συνέντευξή του χθες ότι ο κ. Ράμσφελντ άδικα φοβάται,
διότι ο νόμος υπό τις πιέσεις των ΗΠΑ έχει διαφοροποιηθεί. Ειδική παράγραφος ορίζει ρητά ότι οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι που προέρχονται από δημοκρατικές χώρες δεν δικάζονται στο Βέλγιο, αλλά στην πατρίδα τους.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me