Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 

Διαμόρφωση νέων όρων με ανατροπές

 

 

Του   Δημήτρη Τσαλαπάτη

 

Η ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, με τις αλλαγές-σε επίπεδο κορυφής- στο κυβερνών κόμμα έχουν και τις επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα.

Η απομάκρυνση του κ. Λαλιώτη είναι γεγονός που αιφνιδίασε τους πάντες, ενώ η πρόταση του κ. Σημίτη για τοποθέτηση στην ίδια θέση του κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη δίνει μια νέα διάσταση για αναδιάταξη και στα θέματα της αγοράς με ανάλογη στροφή της πολιτικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Κορυφαία πηγή από το χώρο της βιομηχανίας τόνιζε σχετικά ότι πρόκειται για διαμόρφωση νέων όρων στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα με ανατροπές.

Έτσι ο Πρωθυπουργός, μετά από μια επιτυχημένη – κατά κοινή ομολογία θητεία στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέλαβε και την ένταξη της Κύπρου, επιστρέφει τώρα στην εσωτερική πολιτική σκηνή.

Το ενδιαφέρον αυτό καταγράφεται ήδη και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται :

«Η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε να επιδοκιμάζει τις πρωθυπουργικές πρωτοβουλίες στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έγιναν γνωστές οι εξελίξεις ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύθηκε στις 1.945,97 μονάδες, σημειώνοντας τελικά άνοδο σε ποσοστό 4,19%. Χαρακτηριστικό της γενικής ευφορίας που επικράτησε είναι πως 332 μετοχές έκλεισαν με κέρδη, ενώ μόλις 23 υποχώρησαν.»

Έτσι ενώ με βάση την τριμηνιαία έκθεση της «Κομισιόν» για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, φαίνεται το Ευρώ «να φρενάρει» την ανάπτυξη, φαίνεται ότι τώρα στην Αθήνα διαμορφώνονται προσδοκίες για μέτρα άμεσης απόδοσης στην οικονομία και στην αγορά.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κων. Καραμανλής με δύο εντυπωσιακές κινήσεις έδειξε τις πρώτες του επιλογές από πλευράς προτεραιότητας στην οικονομική πολιτική που θέλει, εφόσον κερδίσει τις εκλογές η Ν.Δ., να εφαρμόσει:

1. Mε την παρουσίαση του προγράμματος του κόμματος του (στη Λάρισα) για τους αγρότες και την ανάπτυξη. Πρόκειται για πολιτική που αφορά τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας (περίπου το 30% του εκλογικού σώματος).

2. Με την ομιλία του μετά από μερικές μέρες στο κέντρο Ναυτιλίας κι Χρηματοδοτήσεων του «City University» στο Λονδίνο επισημαίνοντας την σπουδαιότητα και την προτεραιότητα του ελληνικού επιχειρείν στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Ήδη όμως μετά τις αλλαγές στην πυραμίδα της ιεραρχίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο κ. Σημίτης συνέχισε να διατηρεί την πρωτοβουλία κινήσεων (ανεξάρτητα από την δυσμενή καταγραφή στα «γκάλοπ») με τον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης που σχεδίασε.

Όπως σημειώνουν οικονομικοί παρατηρητές, οι επενδυτές χειροκροτούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες, και με την αναδιάταξη των δυνάμεων, ενισχύονται οι προσδοκίες για μεταβολές και στον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος.

Σχετικό είναι και το σχόλιο τραπεζικών παραγόντων με έντονη παρουσία στην κεφαλαιαγορά που υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι:

«…οι πολιτικές εξελίξεις εκ των πραγμάτων διαμορφώνουν προϋποθέσεις υπέρβασης των κυβερνητικών αδιεξόδων που μπορεί εντούτοις, να ευνοήσουν γενικότερα την αγορά και την οικονομία».

Αυτά όμως πριν από τον ανασχηματισμό που τελικά πέρασε. Επειδή αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν τον αντελήφθησαν.

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me