Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν ανησυχούν  μήπως ένας πόλεμος εναντίον του Ιράκ, δημιουργήσει αναταραχή στην αγορά πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, επειδή εδώ και καιρό έχουν  στραφεί σε εναλλακτικές πηγές για τον ανεφοδιασμό τους σε μαύρο χρυσό.

Μια αγορά που δεν αναφέρεται συχνά είναι η αφρικανική. Μια και η Μαύρη Ηπειρος περιέχει τα 7,2%των παγκοσμίων αποθεμάτων πετρελαίου. Υπολογίζεται μάλιστα ότι ξεπερνά κατά 76,7 δισεκατομμύρια βαρέλια τα αποθέματα τόσο των ΗΠΑ όσο και της  πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Η περιοχή της υπο-Σαχάριας Αφρικής και ιδιαίτερα ο κόλπος της Γουινέας παρουσιάζει αναβρασμό τα τελευταία χρόνια στην εξόρυξη μαύρου χρυσού και έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων εταιριών πετρελαίου –που κάποτε ήταν γνωστές ως «Εφτά Αδελφούλες».

Η σημασία που αποδίδεται στις αφρικανικές πετρελαιοπηγές τον τελευταίο καιρό, είναι επειδή :

*Παρατείνεται η αναταραχής τη Μέση Ανατολή

*Ανακαλύπτονται συνεχώς και νέα πετρελαϊκά αποθέματα

* Οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν την εξόρυξη πετρελαίου και από βάθος 3.000μέτρων

* Τα πετρελαϊκά πηγάδια αρχίζουν να στερεύουν σε άλλες περιοχές.

Οι αμερικανικές εταιρίες επίσης, ενδιαφέρονται σήμερα περισσότερο για το αφρικανικό πετρέλαιο, επειδή γεωγραφικά είναι πιο κοντά από τη  Μέση Ανατολή.

Η παραγωγή πετρελαίους την περιοχή του Κόλπου της Γουινέαξεπέρασε τα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2000 –μεγαλύτερη από την παραγωγή του Ιράν, της Βενεζουέλας ή του Μεξικού.

Οι ΗΠΑ ήδη εισάγουν το 16% των αναγκών τους σε πετρέλαιο από την υπο-Σαχάριο Αφρική, πολύ περισσότερο δηλαδή απότ ο πετρέλαιο που εισάγει από τη Σαουδική Αραβία.

Η Δυτική Αφρική είχε εξαγωγές σε αργό πετρέλαιο, σχεδόν διπλ΄΄ασιες προς τις ΗΠΑ το 2001 σες σχέση με τις εξαγωγές της προς την Ευρώπη (68,1 εκατομμύριο τόνους στις ΗΠΑ έναντι 34,9 εκατομμύριο τόνους στην Ευρώπη).

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν να έχουν αυξήσει σε  25% τις εισαγωγές τους από την υπο-Σαχάριο Αφρική, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εισαγωγές τους από τον περσικό Κόλπο.

Η σημασία του πετρελαίου της Δυτικής Αφρικής στον σχεδιασμό της  αμερικανικής στρατηγικής  αποτέλεσε το θέμα  σεμιναρίου που έγινε στις 25 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον το οποίο παρακολούθησε ο βοηθός Υπουργός για Αφρικανικές υποθέσεις  Γουόλτερ Κανστάινερ ο 3ος καθώ ςκαι οι πρεσβευτές πολλών αφρικανικών κρατών. Τίτλος του σεμιναρίου: «Αφρικανικό Πετρέλαιο –προτεραιότητα για την αμερικανική ασφάλεια και την Ανάπτυξη της Αφρικής».

Οι επενδύσεις στην Δυτική Αφρική από αμερικανικές πολυεθνικέςόπως η Chevron Texaco  και η ExxonMobil  καθώς και κάποιων λιγότερο γνωστών όπως η Amerada Hess και η  Ocean Energy θα ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια $, τον επόμενο χρόνο, ενώ ο εξοπλισμός  για την εξόρυξη πετρελαίου αποτελεί  μια από τις βασικές εξαγωγές των ΗΠΑ στην Αφρική.

 

Οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές αφρικανικές χώρες που παράγουν το 85% του αφρικανικού πετρελαίου, είναι η Νιγηρία, η Αλγερία, η Λιβύη, η Αίγυπτος και η Αγκόλα.

Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να διαγράψει τη Λιβύη από τον κατάλογο των «κακοποιών κρατών» (rogue states) ενώ η Αίγυπτος και η Αλγερία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κρατών με πολιτική αστάθεια.

Αυτοί είναι οι λόγοι που άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Γκαμπόν, η Δημοκρατία του Κογκό-Μπραζαβίλ η Ισημερινή Γουινέα  το Καμερούν, η Τυνισία το Τσαντ και άλλες προσελκύουν τις εταιρίες πετρελαίου.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me