Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 Τον περασμένο Μάρτιο, ο πολύ γνωστός σχολιογράφος των  New York Times, για τα άκρως φιλο-ισραηλινά του αισθήματα Thomas Friedman, υποστήριξε πως  το εξαιρετικά δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι του Κατάρ Al-Jazeera, [www.al-jazeera.net] «δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο φαινόμενο στον αραβικό κόσμο των Μέσων από την εποχή που ανακαλύφθηκε η τηλεόραση, αλλα και ένα μεγάλο πολιτικό φαινόμενο».

 

Παρόλο που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ απαίτησε από τον εμίρη Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίουνα βελτιωθεί η αντιαμερικανική στάση του τηλεοπτικού σταθμού (έτσι τουλάχιστον τον έκρινε η αμερικανική κυβέρνηση) , δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον αραβικό τηλεοπτικό σταθμό. Μερικές φορές, μάλιστα, το μάτι του φακού βλέπει με περισσή κριτική τα γεγονότα.

Στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Jazeera παρέμεινε ο μόνος μη ελεγχόμενος από τους Αμερικανούς ξένος  τηλεοπτικός σταθμός στο Αφγανιστάν, που μετέδωσε όλα τα μηνύματα του Οσάμα μπιν-Λάντεν.

Απαντώντας στις κατηγορίες που έχουν εξαπολύσει οι υπάκουοι στις κυβερνητικές επιταγές αμερικανοί δημοσιογράφοι, οι υπερασπιστές του Αλ Τζαζήρα χαρακτηρίζουν το σταθμό –εξαιρετικά αξιόπιστο, στελεχωμένο από επαγγελματίες με πολλές διόδους πληροφόρησης που σέβεται τους τηλεθεατές στους οποίους απευθύνεται, αλλά και προσπαθεί να παρουσιάσει την άποψη όλων των πλευρών.

Σε μια περιοχή που τα αμερικανικά Μέσα διακρίνονται για την άκριτη υπεράσπιση των αυθαιρεσιών της ισραηλινής κυβέρνησης οι επικρίσεις της κυβέρνησης Μπους, δεν αποτελούν παρά έναν εκβιασμό προκειμένου να φιμώσουν μια επικριτική φωνή. Στις 3 Οκτωβρίου 2001, σε συνέντευξη Τύπους την Ουάσιγκτον, ο εμίρης του Κατάρ Sheikh Hamad bin Khalifa al-Thani είχε παραδεχθεί ότι αξιωματούχοι της Ουάσιγκτον του είχαν ζητήσει να ασκήσει την επιρροή του ώστε να σταματήσουν οι επικρίσεις εναντίον των ΗΠΑ στις ειδησεογραφικές εκπομπές του Αλ Τζαζήρα. «Φυσικά λάβαμε αυτές τις προειδοποιήσεις, ως συμβουλές, όπως και αντίστοιχες που μας είχαν γίνει από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση (Κλίντον)».

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον εμίρητ ου Κατάρ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ  είπε στο CNN πως οι δύο άνδρες «είχαν μία πολύ ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρουσία του τηλεοπτικού  σταθμού Al-Jazeera υπήρξε τομή για την αραβόφωνη τηλεόραση, που συνήθως είναι φερέφωνο της κυβέρνησης που είναι προέκταση του καθεστώτος. Ιδρύθηκε το 1996 με ένα κονδύλι 14ο εκατομμυρίων $ που διέθεσε η κυβέρνησης του Κατάρ, για να καταστεί πολύ σύντομα στον δημοφιλέστερο τηλεοπτικός ταθμό στον αραβικό κόσμο. Δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες –κατά καιρούς από αραβικές χώρες όπως η Αλγερία και η Υεμένη, ενώ κάποιες άλλες όπως η Λιβύη και Τυνησία, είχαν για ένα διάστημα -σε ένδειξη διαμαρτυρίας – αποσύρει τους πρεσβευτές τους από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα. Κύρια ενόχληση ήταν η τηλεοπτική μετάδοση συνενετεύξεων από αντικαθεστωτικούς, η σχολίων που είχαν γίνει εναντίον των «αδιαμφισβήτητων ηγετών τους».

Πριν μερικά χρόνια, η Αλγερία είχε διακόψει την παροχή ρεύματος σε μεγάλα τμήματα των συνοικιών στο Αλγέρι ώστε να μην μπορέσουν οι κάτοικοι να παρακολουθήσουν εκπομπή για τον βίαιο αλγερινό εμφύλιο πόλεμο, που μετέδιδε το ειδησεογραφικό κανάλι του Κατάρ. Το Κουβέιτ είχε απαγορεύσει τους ρεπόρτερς του καναλιού να μπαίνουν στη χώρα, επειδή σε ειδησεογραφική εκπομπή είχε επικριθεί  ο εμίρης Sheikh Jaber al-Ahmed al-Sabah.

Σχόλιο των New York Times, είχε επικρίνει το Al-Jazeera επειδή είχε μεταδώσει ότι  οι Εβραίοι υπάλληλοι είχαν ενημερωθεί πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου να μην απάνε στα γραφεία τους στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου (δίδυμοι πύργοι), ενώ πιο πρόσφατα είχε επικριθεί πάλι ο σταθμός από αμερικανό σχολιογράφο, επειδή είχε αποκαλέσει «μάρτυρα» Παλαιστίνιο βομβιστή-αυτόχειρα που είχε πάρει μαζί τους το θάνατο και Ισραηλινούς πολίτες.

»Τι να πούμε για την κα΄λυψη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή από τον αμερικανικό ακροδεξιό Τύπο;» αναρωτιέται ο πρώην ανταποκριτής του
CNN Πήτερ Αρνέτ, που είχε δεχτεί βαριές επικρίσεις στην πατρίδα του για την κάλυψη των γεγονότων που μετέδισε από την Βαγδάτη, κατά τον πόλεμο στον Κόλπο. «Αν λογοκριθεί το Αλ Τζαζήρα, τα αποτελέσματα θα είναι ακριβώς τα αντίθετα και ο αραβικός κόσμος θα στραφεί και πάλι εναντίον των ΗΠΑ, σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον επιθυμεί την αραβική καλή μαρτυρία» συμπληρώνει ο Πήτερ Αρνέτ.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me