Η αυτοβιογραφία
του σημαντικότερου
ερευνητή REPORTER
Πέρα από τον τίτλο του νέου βιβλίου του που μόλις κυκλοφόρησε, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος Σέιμοθρ Χερς, δεν είναι απλώς «Ρεπόρτερ», αλλά επιζών της «Χρυσής Εποχής της δημοσιογραφίας».
Καλώς ήλθατε στο γραφείο του Χερς: Ο δημοσιογράφος του CBS News, David Martin ανακαλύπτει θαμμένες σ΄ αυτούς τους φακέλους με αποκαλύψεις, δημοσιογραφικά βραβεία - κι ένα Πούλιτζερ.
Στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CBS News για να παρουσιάσει το νέο του βιβλίο ρωτήθηκε: «Ποια είναι η Χρυσή Εποχή;».
Και απάντησε: «Θεούλη μου! Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του Watergate».
CBS News: «Δηλαδή θεωρείτε πως ανήκετε στην Παλιά Σχολή»;
Seymour Hersh: «Στην Πανάρχαια».
Εδώ και δεκαετίες, δεν υπάρχει κάποιος άλλος δημοσιογράφος που να έκανε πιο δύσκολες ερωτήσεις σε αξιωματούχους, όπως ο Σέιμουρ Χερς και να αποκαλύπτει όσα σημαντικά έχει δημοσιεύσει.
David Martin: Πώς θα αποκαλούσατε την σημερινή εποχή;
Seymour Hersh: «Βουβή Εποχή! Με τον έλεγχο να βρίσκεται στα καλωδιακά (συνδρομητικά)συστήματα ενημέρωσης τα οποία κυριαρχούν στα πάντα».
Το βιβλίο του, σημαντικότερου (εν ζωή) Αμερικανού δημοσιογράφου –ερευνητή ρεπόρτερ, αποτελεί περιγραφή της θυελλώδους καριέρας του στον κόσμο των αποκαλύψεων, που έχει κάνει σε δεκάδες εφημερίδες και Μέσα.
Με πρώτη σημαντική αποκάλυψη την σφαγή του Μάι Λάι που είχε συγκλονίσει την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ.
Η έρευνα που είχε κάνει για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ, είχε εντυπωσιάσει ακόμη και τον τότε –ακόμη- πρόεδρο Νίξον:
«Καταραμένη απ΄ τον Θεό αυτή η ιστορία που δημοσιεύουν οι Times, εκείνου του Hersh. Ο οποίος ουδέποτε γράφει κάτι λάθος. Θέλω να πω, ο γιος-σκύλας , επειδή είναι γιος-σκύλας και συνήθως έχει δίκηο. Έτσι δεν είναι;».
Γιος μετανάστη ο Χερς, μεγάλωσε φτωχικά στο νότιο τμήμα του Σικάγο για να μπει στον χώρο της Ενημέρωσης –με την προτροπή δασκάλου του- στα 1969.
«Είμαι ακόμη ελεύθερος ρεπόρτερ, επειδή δεν μπορώ να βρω μόνιμη δουλειά», λέει με αυτοσαρκασμό.
Μία από τις επιτυχίες του όπως την περιγράφει με γλαφυρό τρόπο στο βιβλίο του, ήταν μετά τη συνάντησή μου με τον ανώτερο αξιωματούχο του FBI, ονόματι William Sullivan.
«Με είχε προσκαλέσει για γεύμα, και όταν σηκώθηκε να φύγει μου είπε: ‘Μείνε ακόμη λίγο κατόπιν και τέλειωσε τον καφέ σου. Άφησα κάτι για σένα στο κάθισμά μου’. Όπως στις ταινίες! Ήπια τον καφέ μου, σηκώθηκα και πήρα από το κάθισμά του
17 στοιχεία παγιδευμένων τηλεφωνικών συνομιλιών με την υπογραφή του Κίσιντζερ: (KISSINGER LINKED TO ORDER TO F.B.I. ENDING WIRETAPS). Ο τότε σύμβουλος ασφαλείας του Νίξον είχε ζητήσει από το FBI να παγιδέψει τα τηλέφωνα ορισμένων κυβερνητικών αξιωματούχων για να διαπιστωθεί από πού προέρχονται διαρροές».
Ο Χερς, έχει γράψει ακόμη πως «ΌΛΑ όσα ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Σύμβουλοί του έχουν πει στο αμερικάνικο έθνος για την επιδρομή στην οποία υποστηρίζεται πως σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν, ήταν ΨΕΜΑΤΑ».
---
Seymour Myron "Sy" Hersh (Γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1937). Αμερικανός ερευνητής δημοσιογράφος και πολιτικός συγγραφέας με βάση την Ουάισνγκτον. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Συνεισφέρει τακτικά στο περιοδικό «The New Yorker» για ζητήματα ασφαλείας αλλά και στο "London Review of Books» από το 2013.
Δημοσιογραφικά βραβεία: (1969, 1973, 1974, 1981, 2004)
Pulitzer Prize (1970), George Orwell Award (2004) - Από την Wikipedia