Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Στυξ

 

Όρκος θεϊκός:

   Μάρτυρές μας ας είναι η γη και ο ευρύχωρος ουρανός που απλώνεται από πάνω σας και η Στυξ που τα νερά της πέφτουν από ψηλά μέσα στη γη.

   Τα περισσότερα νερά της Στυγός αναβλύζουν από την ιερή πηγή της, τρέχουν κάτω από τα βάθη της απέραντης γης μέσα στη σκιά της νύχτας και γίνονται ένας βραχίονας του Ωκεανού.
Η είσοδος του βασιλείου του σκότους που βρίσκεται στα έγκατα της γης χωρίζεται από τον κόσμο των ζωντανών «από μεγάλους ποταμούς, ρεύματα τρομερά και ιδίως τον Ωκεανό», όπως λέει ο ποιητής της Οδύσσειας. Εκεί ρέουν τα νερά της Στυγός και του Αχέροντα.
   Ο Πυριφλεγέθων και ο Κωκυτoς –που πηγάζουν από την Στύγα- ενώνονται με τον Αχέροντα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ - Ιωάννου Ρισπέν
(Της γαλλικής Ακαδημίας):


  Στυξ (Styx)   Σύμφωνα με την αρχαία Μυθολογία, ήταν η πηγή των ποταμών του Άδη. Οι ψυχές των νεκρών έπρεπε να περάσουν τους ποταμούς αυτούς στο τελευταίο τους ταξίδι. Οι πηγές όσο και οι ποταμοί του Άδη ήταν ιεροί. Και οι θεοί του Ολύμπου έπαιρναν τους όρκους τους σ’ αυτά. Η Στύξ, που το όνομά της πήρε η πηγή, ήταν νύμφη, κόρη του Ωκεανού.

Σήμερα υπάρχει ένα ποτάμι που λέγεται Στυξ, στη Βόρεια Πελοπόννησο, στην Αρκαδία.

 

   ΣΤΥΞ, σύμφωνα με άλλο κεφάλαιο της αρχαίας μυθολογίας ονομαζόταν το ποτάμι που η κοίτη του περιέβαλλε εφτά φορές τον κόσμο των νεκρών. Στην Ιλιάδα, περιγράφεται ως το μόνο ποτάμι του Κάτω Κόσμου. Στην Οδύσσεια υπάρχουν άλλα δύο ποτάμια Ο Κώκυτος και ο Πυριφλεγέθων που του νερά τους χύνονται στο κυρίως ποτάμι του  Κάτω Κόσμου- τον Αχέροντα.

  Ο Ησίοδος λέει πως η Στυξ ήταν κόρη του Ωκεανού και πως όταν ο Ζευς συγκέντρωσε όλους τους Θεούς στον Όλυμπο για να τον βοηθήσουν να πολεμήσει τους Τιτάνες, πρώτη έφτασε η Στυξ  μαζί με τα παιδιά της :  Άμιλλα, Νίκη, Ισχύ και Βία. Σε ανταμοιβή της ο Ζευς ζήτησε να μείνουν για πάντα κοντά του και  διέταξε τους άλλους Θεούς να ορκίζονται στο όνομά της.

 

  Πάλι σύμφωνα με την Ησίοδο αν κάποιος Θεός μετά από μια κρασοκατάνυξη, γινόταν επίορκος στον όρκο που έδωσε στην Στύγα έπρεπε να παραμείνει σιωπηλός δίχως ακόμα να αναπνέει επί ένα χρόνο, ενώ αποβαλλόταν επί εννιά χρόνια  από την Κοινωνία των Θεών του Ολύμπου.

Στα ιστορικά χρόνια η Στυξ : Ο Παυσανίας περιγράφει πως τα βράχια απ’ όπου πήγαζε η Στυξ ήταν τα πιο ψηλά που είχε δει και πως σχημάτιζαν απότομους γκρεμούς. Οι κάτοικοι της περιοχής πίστευαν πως τα νερά της Στυγός ήταν μαύρα και δηλητηριώδη και είχαν τη δυνατότητα να διαλύουν σκάφη και κάθε τι υλικό με εξαίρεση τις οπλές των αλόγων.

  Με εξαίρεση την αδιαφιλονίκητη σημασία που έδιναν οι Αρχαίοι –«Μα τα νερά της Στυγός»- και το ενδεχόμενο καταστροφικό επακόλουθο αν παραβίαζαν τον όρκο αυτό, πιστεύεται πως μέσα στην ιεροτελεστία του όρκου ήταν να πιούν μερικές γουλιές από το «μαύρο νερό»  της Στυγός.

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me