Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Αν δεν εμπιστεύεσαι τον ταχυδρόμο,
πως να εμπιστευτείς την επιστολή

Σαμοθράκη 27-30 Ιουνίου 2002

  Η ποιότητα της ενημέρωσης και η δεοντολογία είναι τα θύματα της ανάπτυξης των ΜΜΕ σε ένα στρεβλό σύστημα επιχειρηματικής και και χρηματιστηριακής σκοπιμότητας.
Η δεοντολογία αλλά και η ποιότητα στην ενημέρωση, συγκέντρωσαν τον προβληματισμό των δημοσιογράφων-συνέδρων στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Αίολος", στην Καμαριώτισσα το γραφικό λιμανάκι της Σαμοθράκης.
Οι ενότητες που απασχόλησαν τους συνέδρους στο 10ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό συνέδριο:
Το νέο Τοπίο στα ΜΜΕ (Αναδιάρθρωση χώρου- Ιδιοκτησιακό καθεστώς)
Ποιότητα ενημέρωσης -Δεοντολογία
Ευρώπη και ΜΜΕ.

  Το ρόλο του υπουργείου Τύπου ως ρυθμιστή της ενημέρωσης -με το πρόσχημα της ανάγκης ανάπτυξης και ολοκλήρωσης ενός κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας- ανέπτυξε ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας, εγκαινιάζοντας το 10ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο.
Αφού παραδέχτηκε πως μόνη η χώρα σ΄ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει υπουργείο Τύπου, υποσχέθηκε πως υπάρχει σχέδιο να καταργηθεί το υπουργείο αυτό .... "όταν ρυθμιστεί η κατάσταση".

  "Όλοι διαπιστώνουμε  ότι η ποιότητα της ενημέρωσης και η δεοντολογία  αποτελούν τις εξαιρέσεις στον κανόνα της ποιοτική πτώσης της δημοσιογραφίας" υποστήριξε στην ομιλία του ο διευθυντής του "Ελευθέρου Τύπου" Γιώργος Κύρτσος.  Για να καταλήξει:
  "Η κακή ποιότητα της ενημέρωσηςκαι η μη τήρηση της δεοντολογίας μας επιτρέπουν να φωνάξουμε -επιτέλους η κρίση στα ελληνικά ΜΜΕ ξέσπασε.
Τώρα θα φανεί ποιοί μπορούν ναπαίξουν ρόλο στην ανασύνταξη των δυνάμεων της δημοσιογραφίας στο όνομα της ποιότητας της ενημέρωσης και της κοινωνίας και ποιοι θα συνεχίσουν την αδιέξοδη για τα ΜΜΕ και την ίδια την κοινωνία πορεία".

  Με τον χαρακτηρισμό του κυνηγιού αλεπούς από τους Άγγλους ευγενείς όπως τον έδωσε ο Οσκαρ Ουάιλντ "οι ακατανόμαστοι στο κυνήγι του ακατάπιοτου" παρομοίασε τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης, μέλος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Ο ίδιος στο
ερώτημα "πως θα μπορούσε να εκπλξρωθεί ο δημοκρατικός και κοινωνικός ρόλος των ΜΜΕ" απαντά: "Με έναν τρόπο. Με την προσκόλληση των δημοσιογράφων στην επαγγελματική ηθική, τη δεοντολογία του επαγγέλματος (έχουμε φτάσει στο σημείο να μη μιλάμε πλέον για λειτούργημα), αλλά και την παίδευση δημοσιογράφων και κοινού. Είναι απαραίτητη η υπόμνηση της επαγγελματικής ηθικής σε μια εποχή που αρκετοί δημοσιογράφοι έχουν εμπλακεί στο πολιτικό παιχνίδι και απλώς λειτουργούν ως φερέφωνα κομμάτων ή προσώπων..... Το νέολοιπόν τοπίο, είναι ένα τοπίο κρίσης τόσο των Μέσων όσο και της δημοσιογραφίας. Το ΕΣΡ αλλά κυρίως οι επαγγελματικές ενώσεις των δημοσιογράφων, είναι αναγκαίο να αναλάβουν  τις δέουσες πρωτοβουλίες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο".

  "Η κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά ΜΜΕ είναι εξαιρετικάκρίσιμη και απαξιωτική για το μέλλον των επιχειρήσεων, την ενημέρωση και το μέλλον του δημοσιογράφου", υποστήριξε ο Νίκος Καϊμάκης, εκπρόσωπος του Συνασπισμού. Ο ίδιος πρότεινε "συνταγματική και νομική ρύθμιση αλλά κυρίως πολιτική βούληση και κοινωνική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των αρνητικών προκλήσεωνστον αναγκαίο, ευαίσθητο αναπτυσσόμενο χώρο των ΜΜΕ".

  "Η εδραίωση της Νέας Τάξης Πραγμάτων, έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την "πολιτιστική ομογενοποίηση" των λαών σε κυρίαρχο καθήκον...Ετσι τα ΜΜΕ αποκτούν έναν ευρύτερο ρυθμιστικό ρόλο  προς την αναπαραγωγή μιας συγκεκριμένης αντίληψης του κόσμου και ενός τρόπου ζωής μέσα σ' αυτόν", υποστήριξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης. Ο οποίος εντάσσει τον αγώνα για έναν άλλο χαρακτήρα των ΜΜΕ " στον γενικότερο λαϊκό αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισςμό".

  Την άποψη ότι "οι εκδότες μπορούν να συμβάλλουν ουασιαστικά  και καθοριστικά προς την κατεύθυνση βελτίωσης του τοπίου στην ενημέρωση, αρκεί να αντιληφθούν  πως οι νέες συνθήκες  που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο απαιτούν μία άλλη αντιμετώπιση, μια άλλη πολιτική και έναν επανακαθορισμό των στόχων τους" υποστήριξε ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος της Ένωσης  Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

  Το 10ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο πέρασε, είναι πλέον μια παλιά ιστορία. Μερικοί προβληματίστηκαν, άλλοι συμμετείχαν θεωρώντας πως με τις διαπιστώσεις τους έκαναν το καθήκον τους και οι περισσότεροι απήλαυσαν τα αξιοθέατα της νήσου των Καβείρων.
  Τα συμπεράσματα; Θα παραμείνουν ασαφή μια και δεν υπάρχουν ούτε πρόκειται να τυπωθούν τα πρακτικά του, όπως και των προηγούμενων συνεδρίων.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me