Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Β. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

                        ή

ΗΓΕΜΟΝΙΚΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ;

 

Σελίδες 456- Εκδόσεις  Α. Α. Λιβάνη

 

 

«Η φιλελεύθερη εξέλιξη των δυτικών κοινωνιών τα δέκα τελευταία χρόνια οδήγησε στον ουσιαστικό περιορισμό του παρεμβατικού και ρυθμιστικού ρόλου του κράτους, με το πρόσχημα ότι ένας τέτοιος ρόλος καθίσταται όχι μόνο επιζήμιος αλλά και ανέφικτος στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Έτσι η απελευθέρωση των αγορών, του διεθνούς εμπορίου, της κίνησης των κεφαλαίων και της οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης γενικότερα αποτέλεσε την αδιαμφισβήτητη κυρίαρχη πολιτική σχεδόν σε παγκόσμια κλίμακα.

Μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 έχει καταστεί σαφές ότι η απαξίωση του ρυθμιστικούρ όλου  του κράτους  και η άκρατη απελευθέρωσητ ων αγορών μόνο αύξηση των συστηματικών κινδύνων μπορεί να επιφέρει.

Η αποφυγή εντάσεων και συγκρούσεων στον κόσμο μπορεί να ελαχιστοποιηθεί  μόνο μέσα από την αναζήτηση μιας νέας κατεύθυνσης και διακυβέρνησης της παγκοσμιοποίησης. Η παγκόσμια διακυβέρνηση οφείλει να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η φιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση...»

 

Η περιγραφή αυτή είναι αποτυπωμένη στο οπισθόφυλλο. Αλλά το βιβλίο του δρα Παναγιώτη Ρουμελιώτη,αρχίζει με μια ιστορική διαδρομή της παγκοσμιοποίησης με μία οικονομική θεώρηση τουκόσμου πριν τον 11ο αιώνα. Για να καταλήξει στις Διεθνείς σχέσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αναλύει κατόπιν όλα τα στοιχεία που οδήγησαν  στις τωρινές κοινωνικές δομές και στις νέες παγκόσμιες προκλήσεις.

Χωρίς να παραλείψει να επισημάνει την υποβάθμιση του πλανητικού οικοσυστήματος, τον υπερπληθυσμό τον κίνδυνο από την κατασπατάληση των υδάτινων πόρων, την διεύρυνση του χάσματος Βορρά-Νότου και τις κοινωνικές ανισότητες.

Ενα σύγχρονο βιβλίο, για έναν ενημερωμένο πολίτη από τα πολλαπλά  προβλήματα που δεν επιλύονται αλλά τουναντίον οξύνονται με την παγκοσμιοποίηση.

 

  

Ρουμελιώτης Παναγιώτης Β.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αίγυπτο. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Γαλλία. Είναι διδάκτορας (docteur d'etat) του Πανεπιστημίου του Παρισιού ΙΙ, διδάκτορας (docteur de 3e cycle) του Πανεπιστημίου του Παρισιού Ι και πτυχιούχος της Σορβόνης. Διατέλεσε διαδοχικά ερευνητής και καθηγητής στο Κέντρο Σύγχρονων Οικονομικών Μεθόδων στο Παρίσι, στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών στην Αθήνα και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. (Από τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πειραιά παραιτήθηκε το 1989 για να εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.) Έχει συγγράψει βιβλία, δημοσίευσε επιστημονικά άρθρα και συμμετείχε σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Οι δημοσιεύσεις του αφορούν τα οικονομετρικά μοντέλα του διεθνούς εμπορίου, τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, την ελληνική οικονομία και την παγκοσμιοποίηση.
Έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, οργάνωσε, ως σύμβουλος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Ξενοφώντα Ζολώτα, την Υπηρεσία Ελέγχου των Εισαγωγών και Εξαγωγών και διηύθυνε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Νομισματικών και Πιστωτικών Θεμάτων του Υπουργείου Συντονισμού. Ταυτόχρονα πραγματοποίησε, για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, διάφορες αποστολές σε αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να συμβουλεύσει τις κυβερνήσεις τους σε θέματα σχετικά με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών επιχειρήσεων.
Διατέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου στη Βουλή των Ελλήνων και μέλος όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο 1981-1989 και συγκεκριμένα: υφυπουργός Συντονισμού, Οικονομικών, Εθνικής Οικονομίας, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Το 1989 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και το 1997 ειδικός εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Διαδικασία Σταθερότητας στα Βαλκάνια. Το 2000 το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Συμβούλιο της ΕΕ τον εξέλεξαν πρόεδρο για τον Εκδημοκρατισμό και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Βαλκάνια. Από τον Ιούνιο του 2001 ασχολείται, ως διεθνής σύμβουλος, με ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά θέματα.
Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Είναι Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Αξίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αλεξανδρείας και τιμήθηκε με το παράσημο του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Πολωνικής Δημοκρατίας, καθώς και με το Βραβείο της Γαλλικής Ακαδημίας Εμπορικών Επιστημών και του
Glob Art Innovation της Αυστρίας.

Τα βιβλία που έχει δημοσιεύσει:

  • Promoting Stability in the Balkans, Livanis Publishing Organization, Athens 2001, σ. 724 (σε συνεργασία με άλλους).
  • Η Πορεία προς την Παγκοσμιοποίηση. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον 21ο αιώνα, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα 1996, σ. 533.
  • Το Αύριο της Ευρώπης. Στο Κατώφλι του 21ου αιώνα. Η μετα-Μάαστριχτ εποχή, εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη, Αθήνα 1992, σ. 400.
  • Η Ενοποίηση της ΕΟΚ. Προβλήματα και Προοπτικές, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1987, σ. 287.
  • Η Ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και ο Ρόλος της Ελλάδας, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1985, σ. 623 (σε συνεργασία με άλλους).
  • Η Οικονομική Κρίση και η Ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1980, σ. 180.
  • Πολυεθνικές Επιχειρήσεις και Υπερκοστολογήσεις-Υποκοστολογήσεις στην Ελλάδα, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 1978, σ. 260.
  • Conjoncture et commerce international, Gauthier-Villars, Paris 1972, σ. 200.


 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me