Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Απέθανε ο δημοσιογράφος

Χρήστος Θεοχαράτος

Έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη, σε ηλικία 78 ετών, από λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Χρήστος Θεοχαράτος, πολιτικός αρθρογράφος και πρώην διευθυντή της εφημερίδας «Έθνος».

  Είχε γεννηθεί  το 1935 στο ορεινό χωριό της Κεφαλονιάς Κομητάτα. Ηταν ο τρίτος γιος γονέων ακτημόνων. Οι μνήμες του από την Κατοχή, την Πείνα, τον Εμφύλιο και την περίοδο των Εκτάκτων Μέτρων χαρακτηρίζονταν από τον ίδιο «καταγματικές», με την έννοια των τραυματικών βιωμάτων και αναμνήσεων.

  Στη γενέτειρά του έμαθε τα πρώτα γράμματα. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στο Αργοστόλι, στην Πάτρα, την Ιθάκη, την Αθήνα. Εργάστηκε κατά καιρούς ως αγρότης, οικοδόμος, λατόμος, εργάτης, τυπογράφος, διορθωτής, ρεπόρτερ. Η αρθρογραφική πορεία του άρχισε με τη Μεταπολίτευση του 1974. Δημοσίευσε τα κείμενά του σε διάφορες εφημερίδες. Στο «Εθνος» βρέθηκε από την πρώτη ημέρα της έκδοσής του, τον Σεπτέμβριο του 1981. Ακολούθησε ο «Ριζοσπάστης» αλλά και ο «Αδέσμευτος Τύπος». Στις εκλογές του 1993 υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Κεφαλονιά.

  Πλούσιο είναι το συγγραφικό του έργο. Αποτελείται από την ιστορική νουβέλα «Πάθος», τη δίτομη ιστορική μελέτη «Ρήγας Φεραίος», το πολιτικό δοκίμιο «Μανιφέστο της Νεολαίας», την αποτελούμενη από δύο τόμους βιογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη.

  Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης εξαετίας του «Εθνους», το 1987, έγραψε για την εφημερίδα που υπηρέτησε από επιτελικές θέσεις: «Εχει σταθερά σημεία αναφοράς τις πιο μεγάλες πανανθρώπινες και τις πιο μεγάλες εθνικές αξίες: την ειρήνη, τον αφοπλισμό, τον αντιιμπεριαλισμό, τη δημοκρατία, την προκοπή, την εθνική ανεξαρτησία, την Ελλάδα, την εργασία, την εντιμότητα».


http://www.haniotika-nea.gr/

----

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με μεγάλη θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του εκλεκτού συναδέλφου Χρήστου Θεοχαράτου, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 78 ετών.

Ο Χρήστος Θεοχαράτος γεννήθηκε το 1935 στα Κομητάτα Κεφαλονιάς. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε ως ρεπόρτερ το 1962 από την εφημερίδα «ΑΚΡΟΠΟΛΗ». Στη συνέχεια εργάστηκε στις εφημερίδες «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΥΠΟΣ», «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ», «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ», στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από την πρώτη ημέρα έκδοσής της, την «ΕΞΟΡΜΗΣΗ», την «ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ» και το «ΕΘΝΟΣ» από την πρώτη ημέρα επανέκδοσής του. Στο «ΕΘΝΟΣ» διετέλεσε, εκτός από πολιτικός αρθρογράφος, και Διευθυντής. Στη συνέχεια εργάστηκε στον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», αλλά και τον «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ».

Παράλληλα με τη δημοσιογραφική του πορεία υπήρξε πολυγραφότατος. Μερικά από τα έργα του είναι: «ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ», «ΠΑΘΟΣ», «ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ», «ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ», «4η ΕΞΟΥΣΙΑ ή 5η ΦΑΛΑΓΓΑ;» και Δίτομη Βιογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη.

Ο Χρήστος Θεοχαράτος υπήρξε ένας συνάδελφος, ο οποίος διέπρεψε στο δημοσιογραφικό στίβο. Υπερασπίστηκε με συνέπεια τις ιδέες, τις αρχές και τις πεποιθήσεις του. Ως αρθρογράφος υποστήριξε σθεναρά την ελευθερία της γνώμης του και για τον λόγο αυτό αναγνωρίστηκε η προσφορά του τόσο από το αναγνωστικό κοινό όσο και από τους συναδέλφους του.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά τον εξαίρετο συνάδελφο και συλλυπείται τους οικείους του.

Η κηδεία του Χρήστου Θεοχαράτου την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013 στα Κομητάτα Κεφαλονιάς.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me