Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 ΤΟΥ ΦΑΙΔΩΝΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, πολιτικού συντάκτη

Η πλειοψηφία  του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών, αναζητώντας διέξοδο στην κρίση απραξίας, που είχε ενσκήψει τους τελευταίους μήνες στους κόλπους της, επιλέγει την τακτική του αιφνιδιασμού. Ειδικότερα, σε επιστολή του προς τα μέλη του ΔΣ ο κ.Αριστείδης Μανωλάκος εισηγείται τη σύγκληση εκτακτης γενικής συνέλευσης μέσα στον Ιανουάριο, που θα αποφασίσει προσφυγή σε προωρες εκλογές, πιθανότατα μέσα στον Φεβρουάριο η τις αρχές Μαρτίου. Επίσης, ο ίδιος ζητεί καταστατική συνέλευση μέσα στο Φεβρουάριο και έγκριση του σχεδίου Καταστατικού από τα μέλη του ΔΣ στις 8 Ιανουαρίου.
Στην επιστολή του αυτή ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ γράφει, ότι επιθυμεί να προκύψει ένα ισχυρό συμβούλιο, που θα "ανατρέψει τα δεδομένα της τελευταίας 25ετίας" και θα προωθήσει σειρά στόχων, μεταξύ των οποίων ελάχιστο καθαρού μισθού 250 χιλ. δραχμές, Οργανισμό Δημοσιογραφικής Αλληλεγγύης για ανέργους και συνταξιούχους, Ενιαία Σύμβαση κλπ. Δεν υπάρχει, φυσικά, πουθενά η οποιαδήποτε αναφορά για το Συνδικάτο Τύπου, που περιλαμβανόταν στις διακηρύξεις του στις εκλογές του 2001, ενώ ισχυρίζεται, ότι επιθυμεί να ενοποιήσει τη σύμβαση, την οποία, σημειωτέον, διέσπασε αναιτιολόγητα στα πέντε.(ΕΣΗΕΑ – ΕΙΗΕΑ, ΕΣΗΕΑ – ΕΡΤ, ΕΣΗΕΑ-ΕΙΙΡΑ, ΕΣΗΕΑ –ΑΛΤΕΡ, ΕΣΗΕΑ-Ραδιοτηλεοπτικοί Σταθμοί).
Την επόμενη Τετάρτη 8 Ιανουαρίου θα γνωρίζουμε αν πράγματι το ΔΣ εγκρίνει την πρόταση του προέδρου του, η θέλει και αυτό να συνδέσει την τύχη του με μία παταγώδη αποτυχία.
Ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο προκαλείται αυτή η κρίση είναι η αποφυγή του κ.Μανωλάκου να πάει σε εκλογές το Μάιο με ανοιχτές τις συμβάσεις, ίσως γιατί διαισθάνεται ότι δεν έχει τη δύναμη να τις "κλείσει" έως τότε.
Αν, όμως, τελικώς εγκριθεί αυτή η πολιτική, μεγάλα προβλήματα του κλάδου, τα οποία θα έπρεπε  να ρυθμιστούν από το παρόν Δ.Σ. θα κληροδοτηθούν στην επόμενη διοίκηση.
Oι εργαζόμενοι σε εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις
θα μείνουν χωρίς συμβάσεις για αρκετούς μήνες, έως ότου το νέο Δ.Σ. διαπραγματευθεί και καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα επί των ήδη καταγγελθεισών συμβάσεων, τις οποίες οι απερχόμενοι αποφεύγουν να διαχειρισθούν έως το τέλος. Έτσι, κατα την προσφιλή πρακτική των τελευταίων διοικήσεων και οι νέες συμβάσεις θα γίνουν τουλάχιστον 18μηνες, με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των συντακτών, αλλά και ό, τι θετικό για τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων.
Σχετικά με την τροποποίηση του  Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ μέσα στον Φεβρουάριο, ο κ.Μανωλάκος έχει εδώ και ενάμιση χρόνο στα χέρια του ολοκληρωμένες προτάσεις. Ενώ θα έπρεπε να είχε δόσει άνεση χρόνου στο εκλογικό σώμα για πλήρη διάλογο, προκρίνει και στην περίπτωση αυτή την τακτική του αιφνιδιασμού και του στριμώγματος. Γνωρίζει δε, άριστα, ότι το ισχύον Καταστατικό είναι παράνομο από το Νοέμβριο του 2001, οπότε με νομοθετική ρύθμιση άλλαξε το εκλογικό σύστημα στην ΕΣΗΕΑ και επανήλθε η απλή αναλογική του ν.1264/82. Αρα, από τότε θα έπρεπει να είχαν κινηθεί οι διαδικασίες τροποποίησής του.
Θέλει, λοιπόν, πρόωρες εκλογές ο κ.Μανωλάκος, ενώ βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η επίθεση εναντίον των ασφαλιστικών μας ταμείων. Ενώ, η σήψη της παραδημοσιογραφίας εξακολουθεί ανεμπόδιστα να κατατρώει την αξιοπρέπεια του λειτουργήματός μας. Κλείνουν εφημερίδες και συνάδελφοί μας χάνουν τη δουλειά τους, περνώντας στη λίστα της μόνιμης ανεργίας. Οσο για το Συνδικάτο Τύπου, αυτό πλέον έχει ξεχαστεί σε κάποια «συρτάρια» γιατί φαίνεται, ότι κάποιοι  φοβούνται και μόνον την ιδεα αυτή, γιατί δεν είναι αρεστή ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στους μεγαλοεκδότες.
Θέλει, λοιπόν , να παραιτηθεί και να θεσει και πάλι υποψηφιότητα ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αφήνοντας πίσω του πέντε, ασύμμετρες μεταξύ τους, συλλογικές συμβάσεις και έναν επίσημα μόνον καταγεγραμμένο κατάλογο 100 ανέργων (τον πραγματικό αριθμό των εκατοντάδων δεν τον γνωρίζει κανείς). Ζητάει, μάλιστα, από το επόμενο συμβούλιο να ενοποιήσει τη σύμβαση, που αυτός και όσοι τον ακολούθησαν, διέσπασαν! Και ζητάει και ελάχιστο μισθό 250 χιλιάδες, όταν το ίδιο ζητούσε και το 2001 και το μόνο που κατόρθωσε ύστερα από τέσσερις απεργίες ήταν ένα 4,8% αυξήσεων.
Οι επικείμενες αρχαιρεσίες, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πρέπει να επιφέρουν μία ριζική τομή, που θα σταματήσει αυτόν τον κατήφορο, θα οδηγήσει στην αναγέννηση του σωματείου και θα απεμπλέξει
την Ενημέρωση από τα κυκλώματα του εκφυλισμού και του ευτελισμού.
Η ώρα για την πλήρη απαλλαγή από ανέξοδες διακηρύξεις και  επιβλαβείς ερασιτεχνισμούς, η ώρα για την ήττα του ανομολόγητου συμβιβασμού και της συνακόλουθης απραξίας, έχει φθάσει.
Πρέπει να συγκροτηθεί το Συνδικάτο Τύπου, να υπάρξει ενιαία σύμβαση με αξιοπρεπείς αυξήσεις, να περιορισθεί με συγκεκριμένα μέτρα η ανεργία, να διασφαλιστεί το ιερό δικαίωμα της εργασίας, να χτυπηθεί καίρια το κύκλωμα της παραδημοσιογραφίας και της «μαύρης εργασίας» και να υπάρξει σίγουρη ασφάλιση και περίθαλψη για όλους. Χρειάζεται για όλα αυτά αρραγής ενότητα του κλάδου, συντονισμός με τις άλλες Ενώσεις του χώρου στην αρχή της ισοτιμίας, μακρυά από επιζήμιους ηγεμονισμούς. Χρειάζεται συγκεκριμένη πολιτική, που θα εμπνεύσει αποτελεσματικούς αγώνες και όχι ανόητοι πειραματισμοί, που βαφτίζονται μάλιστα και σε "κολυμβήθρα" συγκεκριμένου ιδεολογικοπολιτικό χρώμα. Πρέπει, με απλά λόγια, να αποκατασταθεί το κύρος  του λειτουργήματός μας, αλλά και η ισχύς της ΕΣΗΕΑ.
Subscribe in a reader Facebook page Follow me