Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

ΚΙΝΗΣΗ   ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

 

Στο κενό πέφτει η παραίτηση Μανωλάκου.

Μόνο τους δημοσιογράφους δεν ωφελεί η τεχνητη κρίση που προκάλεσε τελευταία στην ΕΣΗΕΑ ο τέως προέδρός της. Μαζί με τους συνεργάτες του έχουν ακέραιες τις ευθύνες για όσα πλήττουν τον κλάδο.

Το ομολογεί και στην επιστολή παραίτησής του μιλώντας για «βαθειά δομική κρίση του χώρου της ενημέρωσης».

Η ΚΕΔ το  επισημαίνει για μια ακόμα φορά οι δέκα πληγές που αιμορραγούν στο δημοσιογραφικό σώμα έγιναν ακόμα πιο βαθειές τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες:

1.     Οι δύο ΣΣΕ (η μία για τις εφημερίδες –η άλλη με την ΕΡΤ και τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά) που υπήρχαν μέχρι τώρα, κόπηκαν μέσα στο 2002 σε πέντε (λέγεται και πολυτεμαχισμός του κλάδου) και τώρα αναζητείται, ενιαία σύμβαση!!!

2.     Το φορολογικό των δημοσιογράφων ξεχάστηκε στο δρόμο.  Το χαράτσι του ΤΕΒΕ στους βετεράνους μας αυξήθηκε.

3.     Στην ΕΡΤ η εξομοίωση μισθών πάει πίσω και σε εκατοντάδες συμβασιούχους με πολυετή προϋπηρεσία, η διοίκηση τους δείχνει την πόρτα.

4.     Οι αυξήσεις των παλαιών συντάξεων μένουν στο ράφι και οι ετήσιες αυξήσεις για τους συνταξιούχους εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες!

     5.     Λειτουργεί «αντί-ΕΣΗΕΑ», με τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

     6.     Οι κίνδυνοι για τα Ταμεία μας και τα Αποθεματικά τους είναι άμεσοι, αφού 

·        Έγινε κιόλας η πρώτη αγωγή για ασφάλιση στο ΤΣΠΕΑΘ από μέλη της ΕΣΑΤ.

·        Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, επιτρέπει στους  εργοδότες να έχουν λόγο για τα Ταμεία μας ακόμα και «κατασκευάζοντας» δημοσιογράφους.

7.     Βάζουν χέρι στους πόρους των Ταμείων μας με την ενοποίηση των Επικουρικών της Περιφέρειας, (ΤΕΑΣ Πάτρας-Βόλου) με ΤΕΑΠΕΡΤ και Τράπεζες.

8.     Εργοδότες κάνουν μπλόκο σε θεσμικές λειτουργίες της ΕΣΗΕΑ (π.χ. απολύσεις υποψηφίων εκπροσώπων για το ΜΣ και άλλων συνδικαλιστών).

9.     Καθιερώθηκαν με νόμο ιδιωτικά πρακτορεία (εταιρίες) που μπορούν να νοικιάζουν ή να πουλάνε δημοσιογράφους και τη δουλειά μας, σε όσους εργοδότες θέλουν!!!

10. Με νομοσχέδιο-σκούπα βαφτίζουν δημοσιογράφους υπηρεσιακούς παράγοντες, απόφοιτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Υπουργείο Τύπου).

 Ετσι, έρχονται και νέες απολύσεις σε εφημερίδες και ΜΜΕ! Καταργούνται οι ΣΣΕ (ως θεσμοί) και οι συνθήκες απασχόλησης  επιστρέφουν στο Μεσαίωνα.

       Με παραιτήσεις και «παιχνίδια» δεν κερδίζονται οι κρίσιμες μάχες του κλάδου και της ενημέρωσης.

----------------------------------------

 

Το χρονικό της προαναγγελθείσας παραίτησης του προέδρου:

 

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

  ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2003

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του κ. Αριστείδη Μανωλάκου εξέτασε την πορεία διαμόρφωσης του σχεδίου για το νέο καταστατικό  και αποφάσισε την ερχόμενη Δευτέρα να συνεδριάσει  η  αρμόδια επιτροπή του Δ.Σ., όπου δήλωσε ότι θα συμμετέχει και ο κ. Μανωλάκος.

Εξέτασε τις ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΡΤ και αποφάσισε κλιμάκωση κινητοποιήσεων, με αιχμή το θέμα των συμβασιούχων και σύγκληση συνέλευσης των συντακτών στην ΕΡΤ, την Πέμπτη 30/1/03, ύστερα και από την άρνηση της διοίκησης της ΕΡΤ να εφαρμόσει για τους συμβασιούχους τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει.

Ήδη, επιτροπή του Δ.Σ. επεξεργάζεται και το σχέδιο καταγγελίας της Σ.Σ.Ε. της ΕΡΤ, που θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ.

Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης διεξοδικά τα θέματα που αφορούν:

·    Τις εξελίξεις με τα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ, ΕΔΟΕΑΠ κτλ)

·    Τα προβλήματα που προκαλούνται με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις για ιδιωτικά πρακτορεία ειδήσεων, ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά πρακτορεία κ.λπ.

Προς το τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αποχώρησε επικαλούμενος προσωπική υποχρέωση και ζήτησε να συνεχιστεί η συνεδρίαση για τα υπόλοιπα θέματα αλλά και τα εργασιακά προβλήματα.

Επισημαίνουμε ότι, χθες Τρίτη συνεδρίασε και το Μικτό Συμβούλιο  όπου με εισήγηση του Προέδρου Αριστείδη Μανωλάκου επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Αντίθετα υπογραμμίστηκε ότι μείζονα θέματα είναι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, οι εργασιακές σχέσεις, τα θέματα ηθικής και δεοντολογίας και η περιφρούρηση του ασφαλιστικού.

Παρ’όλα αυτά και ενώ η συνεδρίαση του Δ.Σ. ολοκληρωνόταν, ο συνάδελφος Αριστείδης Μανωλάκος επέστρεψε, άφησε στο τραπέζι του Δ.Σ. μία μονοσέλιδη επιστολή, είπε «η παραίτησή μου» και αποχώρησε.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ τηρώντας το καταστατικό συνέχισε τη συνεδρίασή του, υπό την Προεδρία της Α’ Αντιπροέδρου κ. Φ. Πετραλιά και παρουσία  του νομικού συμβούλου κ. Λ. Μπελίτση, επαναβεβαίωσε τις αποφάσεις των τελευταίων ημερών και τις σημερινές, που αφορούν διεκδίκηση ουσιαστικών ΣΣΕ, υπεράσπιση των θέσεων εργασίας, έγκριση του νέου καταστατικού από το Δ.Σ., ουσιαστικές παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων στους χώρους δουλειάς και αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης και των επιθέσεων κατά του Τύπου στις ιδιαίτερες πολιτικές συγκυρίες της εποχής αυτής.

Η ΕΣΗΕΑ δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Οι παραιτήσεις δεν αποτελούν απάντηση. Ο αγώνας για ουσιαστικές ΣΣΕ δεν τίθεται υπό όρους.

Επίσης, το Δ.Σ. οφείλει να στηλιτεύσει την πρωτοφανή ενέργεια δημοσιοποίησης του κειμένου παραίτησης και μόνον από το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 15 λεπτά μετά από την «κατάθεσή του» και ενώ εξακολουθούσε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο ΑΓΩΝΑΣ για την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά δικαιώματα συνεχίζεται.

 

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΣΗΕΑ

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me