Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

 Αντιπροσωπευτικό προεδρείο αντί για πρόωρες εκλογές

Ξεσκεπάστηκαν ποιοι είναι αυτοί που δεν επιθυμούν να   συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αλλά κύριο μέλημά τους είναι να σύρουν τον κλάδο σε νέα εκλογική αναμέτρηση με την ελπίδα της πόλωσης. Πρότειναν προεδρείο από τρεις παρατάξεις (την προεδρία διεκδικούσε ο 8ος στη σειρά ψήφων, σύμβουλος της Συσπείρωσης) σε μια προσπάθεια οι Σύμβουλοι της δεύτερης σε ψήφους παράταξη να εγκλωβίσουν την Τρίτη παράταξη, (ο σύμβουλος της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας έχει δηλώσει πως συμμετέχει μόνο σε αντιπροσωπευτικό προεδρείο και η Αριστερή Όχθη ξεκαθάρισε πως δεν συμμετέχει σε τριμερή λύση. Προκαθόριζαν ως δέσμευση του υπό προθεσμία  συμβουλίου να προσφύγει το συντομότερο δυνατόν σε πρόωρες εκλογές.

 

Όταν λοιπόν η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων πρότεινε με βάση την πάγια θέση της για σχηματισμό ενωτικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου, ο επικεφαλής της Συσπείρωσης αντέδρασε έντονα και με προσβλητικό τρόπο. Και για τη διαδικασία και τον πολιτισμό της απλής αναλογικής. Και με χαρακτηρισμούς που μόνο προσωπικούς μύχιους φόβους εκφράζουν. Άλλωστε παρόμοιες πρακτικές μόνο σε συσπείρωση του κλάδου δεν μπορούν να οδηγήσουν.

 

 Η ΚΕΔ επιμένει πως δεν πρέπει να αποκλειστούν παρατάξεις από το σχηματισμό προεδρείου, αλλά όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν ενεργά, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα που απειλούν τον κλάδο με συνευθύνη.

 

Η ΚΕΔ πρότεινε, ακριβώς για να απεγκλωβιστεί το Συμβούλιο από το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η πεισματική διεκδίκηση από τους Αδέσμευτους  (και όχι μόνον), να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής των μελών του προεδρείου. Αρκεί να εκλεγεί πρόεδρος κάποιος από τους εφτά παρόντες Συμβούλους, με τη δέσμευση ότι θα παραιτηθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Επειδή όπως έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή η ΚΕΔ, η θέση του προέδρου δικαιωματικά ανήκει στην πρώτη σε ψήφους παράταξη.

 

Το καταστατικό προβλέπει ότι η διαδικασία εκλογής προεδρείου αρχίζει με την εκλογή Προέδρου και συνεχίζει με τα άλλα μέλη του προεδρείου στη σειρά (Α’ αντιπρόεδρος, Β’ αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας, και κατόπιν Ειδικός γραμματέας).

Ο επικεφαλής της Συσπείρωσης όμως, προεξοφλώντας (πως όμως;) ότι η παράταξη των Αδεσμεύτων δεν θα διεκδικήσει όταν κληθεί την προεδρία, (όταν θα υπάρχει πλέον προεδρείο), ενοχλήθηκε επειδή πρόβλεψε το ενδεχόμενο να προεδρεύει ως Α’ αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Τσαλαπάτης. (Αυτό πριν γίνει οποιαδήποτε συνομιλία για τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τις θέσεις, και με βάση προηγούμενη ανακοίνωση της ΚΕΔ).

Λες και να προεδρεύει ο εκλεγείς τρίτος σε σειρά ψήφων σύμβουλος, είναι δυσμενέστερο από το να εκλεγεί πρόεδρος ο 8ος σε σειρά.

 

Ενόψει της συνέχισης της διαδικασίας για την εκλογή προεδρείου στην ΕΣΗΕΑ, που συγκαλεί πλέον ο 6ος στη σειρά εκλογής σύμβουλος, η ΚΕΔ ανακοίνωσε:

 

ΟΧΙ ΣΕ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ

 

 

Στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ), κατέθεσε πρόταση για άμεση συγκρότηση Προεδρείου (ενωτικού-αντιπροσωπευτικού), με τη συμμετοχή (όπως από την πρώτη στιγμή επιμένει) και των πέντε παρατάξεων (με τη σειρά που προβλέπει το Καταστατικό).

Η πρόταση της ΚΕΔ προέβλεπε ότι η θέση του Προέδρου δικαιωματικά ανήκει στην πλειοψηφούσα παράταξη των Αδέσμευτων Δημοσιογράφων, που δεν παρίσταντο όμως στη σημερινή διαδικασία.

Η ΚΕΔ για το λόγο αυτό, πρότεινε εγγράφως, την εκλογή προσωρινού Προέδρου ώστε να αρχίσει αμέσως η ψηφοφορία για να προχωρήσει η διαδικασία πλήρωσης των υπολοίπων θέσεων και στο τέλος της συνεδρίασης ο Πρόεδρος να παραιτηθεί, ώστε η θέση να παραμείνει κενή και να καλυφθεί από τον εκπρόσωπο της παράταξης των Αδέσμευτων Δημοσιογράφων.

Η παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων» πρότεινε, αντίθετα την εκλογή μεταβατικού Προεδρείου  από τρεις παρατάξεις, αποκλείοντας από αυτό την πλειοψηφούσα παράταξη των Αδέσμευτων Δημοσιογράφων και με θητεία λίγων μηνών για προσφυγή σε νέες εκλογές.

Κατά την έναρξη της συζήτησης των προτάσεων ο επικεφαλής της Συσπείρωσης συνάδελφος Αρ.Μανωλάκος, χάνοντας την ψυχραιμία του, επετέθη στον Προεδρεύοντα Δ.Τσαλαπάτη χρησιμοποιώντας ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς για την πρόταση και τις θέσεις της συνδικαλιστικής παράταξης «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων».

Κατόπιν αυτού ο Δ.Τσαλαπάτης παραιτήθηκε από το δικαίωμά του να συγκαλεί το Δ.Σ. κι έτσι αυτό περιήλθε στον έκτο, σε σειρά σταυρών προτίμησης, συνάδελφο Αρ.Μανωλάκο.

Στη συνεδρίαση που συνεχίζεται αύριο το πρωί οι δύο προτάσεις πρόκειται να συζητηθούν εκ νέου.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι αντίθετη στον αποκλεισμό παρατάξεων και ιδιαίτερα της πλειοψηφούσας, όπως και σε ψευτοδιλήμματα για συγκλίσεις που κρύβουν πρόωρες εκλογές ή άλλες επιδιώξεις.

Αργά θυμήθηκαν κάποιοι ότι η ΕΣΗΕΑ χρειάζεται Προεδρείο. Εμείς έχουμε προτείνει τη λύση από την αρχή.

 

9-6-03

 

 

ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

Subscribe in a reader Facebook page Follow me