Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Εκ περιτροπής εργασία στα ΜΜΕ

με μισά λεφτά και σε γραφεία κλουβιά

 Τα …ρέστα τους σε δύο «μέτωπα» υπέρ των μπαταχτσήδων εργοδοτών, δίνουν  εν μέσω πανδημίας  οι 6 που συγκροτούν την  «αριστεροδέξια συμμαχία» της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Παραδίδουν ταυτόχρονα ως βορά στα αφεντικά των ΜΜΕ, τους απλήρωτους, «ανεσταλμένους», υποαμοιβόμενους και εξαθλιωμένους δημοσιογράφους, με την ανεργία να καλπάζει.

 

1.-Στο πρώτο «μέτωπο»,οι έξι «ΣΥΡΙΖΟ-σαμαρικοί» της πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΑ, ανέλαβαν ρόλο μεσάζοντα  με όλα τα κόμματα, με σκοπό να …στρώσουν το χαλί στην κυβέρνηση να ενισχύσει τον Τύπο, γενικώς και αορίστως, δίνοντας ζεστό  πολιτικό χρήμα σε εκδότες και άλλους επιχειρηματίες που υποδύονται τους εκδότες.

 

 Ζητούν έτσι απροκάλυπτα την ενίσχυση των εργοδοτών, χωρίς να θέτουν καμία ρήτρα προστασίας της Ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτήν, αφού δεν θέτουν καν αυτονόητους όρους για την αποτροπή των απολύσεων, την εξόφληση των δεδουλευμένων και την πληρωμή των οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία.

 

Αντωνιάδου  Καπάκος και Σία  ανέλαβαν εργολαβικά, για λογαριασμό των αφεντικών και της κυβέρνησης, να πείσουν την Αντιπολίτευση να συναινέσει  σε σχέδιο  διαπλοκής.

 

Κλείνουν τα μάτια απέναντι στο αυτονόητο, ότι οποιαδήποτε ενίσχυση του Τύπου θα πρέπει να γίνει με πλήρη διαφάνεια και με την εγγύηση των ίδιων των δημοσιογράφων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων αλλά με αποφάσεις της βάσης του κλάδου.

Οι έξη πρόθυμοι δεν τολμούν να ψελλίσουν ούτε το πάγιο αίτημα της υπογραφής ΣΣΕ στον Τύπο και στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, ως βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση των Μέσων. Αν όχι τώρα πότε;

 

Η ενίσχυση του Τύπου όμως θα πρέπει να εξαρτάται, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολεί κάθε επιχείρηση και που πρέπει να είναι πλήρους απασχόλησης.  Η ενίσχυση θα πρέπει να καλύψει κατά προτεραιότητα την μισθοδοσία και τα χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Επίσης, οι επιχειρήσεις πρέπει να δεσμευθούν για μηδενικές απολύσεις, ότι δεν θα προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών, καθώς και σε οποιαδήποτε βλαπτική  μεταβολή σε βάρος των εργαζομένων. Αποδέκτες της οικονομικής ενίσχυσης πρέπει να είναι Μέσα ενημέρωσης που αποδεδειγμένα καλύπτουν την επικαιρότητα με δημοσιογράφους  για ΟΛΑ τα ρεπορτάζ που παρουσιάζουν.

 

2.-Στο δεύτερο «μέτωπο» των εργασιακών πρώτα έβαλαν πλάτη στο σχέδιο Βρούτση – εργοδοτών, να επεκτείνει  την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων και σε δημοσιογράφους όλων των ΜΜΕ, συνεργώντας άμεσα στην περαιτέρω απαξίωση της Ενημέρωσης.

Τώρα  αβαντάρουν την εργοδοσία να προχωρήσει ακόμα περισσότερο, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά σε εφημερίδες, ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα  στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας (μισή δουλειά-μισά λεφτά)! Δηλαδή καθιερώνουν και μερική ανεργία στον προθάλαμο της οριστικής.

 

Μάλιστα, οι «έξι» της ΕΣΗΕΑ έγιναν και γραφείο τύπου(..!) του υπουργού Εσωτερικών για  την εκ περιτροπής εργασία. Κρυπτόμενοι πίσω από την υπ’ αριθμ. 69/114/9708/8-5-2020 εγκύκλιο του υπουργού  Τάκη Θεοδωρικάκου, ( αφορά τη σταδιακή αποκατάσταση της λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών (!),  αλλά με μέτρα  προστασίας της διασποράς του κορωνοϊού) που προβλέπει και για το Δημόσιο εκ περιτροπής εργασία) γίνονται λαγοί για την εφαρμογή της και στα ΜΜΕ !..

 

Αντωνιάδου  Καπάκος και Σια, αντί να απαιτήσουν την αυστηρή εφαρμογή στους χώρους εργασίας των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τις αποστάσεις και τον συγχρωτισμό, κάνουν πλάτες στα διάφορα αφεντικά όπως και στις διοικήσεις του ΑΠΕ και της ΕΡΤ να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασίασε γραφεία κλουβιά και σε τυφλά στούντιο  που δεν πληρούν ούτε τους στοιχειώδεις κτιριοδομικούς και υγειονομικούς κανόνες.

 

Ήδη, με την εφαρμογή των αναστολών εργασίας, η ΕΣΗΕΑ αυτοκαταργήθηκε φτάνοντας στο σημείο να ανακοινώσει την ακύρωση των δημοσιογραφικών ταυτοτήτων,  ενώ υπονόμευσε και το ρόλο των δημοσιογράφων, παραχωρώντας στους εργοδότες το δικαίωμα να ορίζουν αυτοί ποιος θα κάνει και ποιος δεν θα κάνει ρεπορτάζ. Αύξησε έτσι τον έλεγχο του ρεπορτάζ από τους εργοδότες και μάλισταμε ταυτόχρονη επιδότηση της μονοφωνίας. 

 

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να επιστρέψουν όλοι στο ρεπορτάζ τους και να πάρουν πίσω τα δικαιώματα τους για  την έγκυρη ενημέρωση της κοινής  γνώμης.  Προϋπόθεση όμως είναι  η ΕΣΗΕΑ,  να διασφαλίσει, όπως οφείλει, την υγεία τους και τα δικαιώματά τους, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, σε όλα τα ΜΜΕ.

                                                                       

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Subscribe in a reader Facebook page Follow me