Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

           Δεύτερος Πόλεμος χωρίς τέλος

Του Κώστα Μπετινάκη

Έχουμε δύο διαφορετικές εικόνες για όσα συμβαίνουν στ ο κατεχόμενο Ιράκ. Την πραγματγικότητα, και εκείνη που μας δίνουν τα αμερικανικά Μέσα.

Ακόμα και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί φέρονται να έχουθν κάνει διαφορετικές δηλώσεις σε βρετανικές εφημερίδες παρά σε αμερικανικές που ηθελημένα προσπαθούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα.

Το ΒΒC μετέδωσε στις 12/6/03, ότι από την 1η Μαΐου, οπότε ο πρόεδρος Μπους διακήρυξε πως «ο πόλεμος κερδήθηκε» ακολούθησαν (μέσα στο Μάιο) 85 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ –τριπλάσιες από όσες τον προηγούμενο μήνα. Η είδηση αυτή δεν μεταδόθηκε στις ΗΠΑ. Όπως έγραψε η Γκάρντιαν, στις 13/6/03 τουλάχιστον 10 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν   μέσα στις πρώτες δύο βδομάδες του Ιουνίου, ενώ ο ρυθμός των επιθέσεων εναντίον αμερικανικών στόχων αυξήθηκε σε 12 την ημέρα. Την περασμένη βδομάδα, οι επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων που καταμετρήθηκαν, ήταν 26 σ’ ολόκληρο το Ιράκ.

Ο πόλεμος λοιπόν, φαίενται πως δεν έχει τερματιστεί. Κι ας επιμένει η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ πως «πραγματοποιούνται επιχειρήσεις για την σύλληψη οπαδών του Σαντάμ Χουσεϊν».

Η αλήθεια είναι πως τόσο ομάδες Κούρδων στο Βορρά, όσο και Σουνίτες, αλλά και Σιίτες στο Νότο, .έχουν σχηματίσει τις πρώτες ομάδες αντίστασης εναντίον της αμερικανικής κατοχής. Και οι προσπάθειες των αμερικανικών δυνάμεων να αφοπλίσουν  τους Ιρακινούς δεν τους βρίσκει πρόθυμους. Όσο η εγκληματικότητα οι ληστείες και οι λεηλασίες αποτελούν σνηθισμένο φαινόμενο στις ιρακινές μεγαλουπόλεις.

Αλλάη δυστυχία ενδημεί πλέον στο Ιράκ, οπληθυσμός του οποίου πλήττεται από πληθώρα σθενειών. Δεν είναι μόνο η έλλειψη καθαρού νερού, τροφίμων και φαρμάκων, είναι και εκείνη η μάστιγα του υποσιτισμού, που οφείλεται στη μακρόιχρονη στέρηση των απαραίτητων εφοδίων, λόγω του αμερικανικού εμπάργκο. Η έλλειψη ασφάλειας, είναι η πρωταρχική αιτία που δεν αντιμετωπίζονται αυτά τα προβλήματα.

Οι αμερικανικές αρχές κατοχής, αποκλεισμένες στα παλάτια του Σαντάμ Χουσεϊν, είναι καλά προφυλαγμένες από ενδ εχόμενες δολοφονικές απόπειρες, αλλά απομονωμένες από τα καθημερινά προβλήματα του ιρακινού λαού. Όταν ο Πολ , Μπρέμερ ο Αμερικανός ανθύπατος βγαίνει στους δρόμους της Δαμασκού με την θωρακισμένη λινουζίνα του και την προστασία των τεθωρακισμένων οχηνμάτων, δεν κινδυνεύει από εναντίον του επίθεση, αλλά ούτε έχει την ευκαιρία να ακούσει το παράπονο του απλού πολίτη. Ακόμα και η αποτυχημένη προσπάθεια να βρεθούν απαγορευμένα οπλα στο Ιράκ προκαλεί ειρωνικά σχόλια στον ιρακινό λαό και αυξάνεται η δυσαρέσκειά του.

Καθημερινά εκδηλώνονται διαμαρτυρίες σε διάφορες περιοχές του Ιράκ. Τα αμερικανικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα και τραυματίζοντας αρκετά άλλα.  Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν από πρώην στρατιώτες των ιρακινών δυνάμεων έξω από την κεντρική είσοδο του πρώην προεδρικού μεγάρου, στο οποίο στεγάζονται πλέον οι δυνάμεις κατοχής.

Οι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των Αμερικανών φρουρών, οι οποίοι αντεπιτέθηκαν με πυρά. Οι διαδηλωτές άρχισαν να διασκορπίζονται όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ, δήλωσε ο Βίκτορ Καϊβάνο, φωτορεπόρτερ του Ασοσιέιτεντ Πρες

Το πλήθος επιτέθηκε επίσης εναντίον ενός τηλεοπτικού συνεργείου, αλλά και ενός αυτοκινήτου των Ηνωμένων Εθνών.

Καταβολή μισθών

Οι πρώην στρατιώτες του ιρακινού στρατού απαιτούν την καταβολή των μισθών τους από τότε που η αμερικανική διοίκηση διέλυσε τον πρώην ιρακινό στρατό στις 23 Μαϊου.

Το πρώην προεδρικό μέγαρο γίνεται συχνά στόχος των διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεργία και τη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ μετά τον πόλεμο.

Η διαδήλωση της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τις έρευνές τους στην πρωτεύουσα της χώρας για τον εντοπισμό οπαδών του Σαντάμ Χουσεϊν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου 400 άτομα έχουν συλληφθεί από την έναρξη της επιχείρησης «Σκορπιός της ερήμου».

Οι επιδρομές έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο Ιράκ, καθώς και φανερή εχθρότητα από την πλευρά των Ιρακινών πολιτών.

...Και στο Αφγανιστάν

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν τα αμερικανικά στρατεύματα κατοχής και στο Αφγανιστάν.

Οργανώσεις αρωγής από όλο τον κόσμο απευθύνουν εκκλήσεις στα Ηνωμένα Έθνη να διατηρήσουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Με ανοιχτή επιστολή τους προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, 80 οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι η κατάσταση εκτός της Καμπούλ είναι επικίνδυνη. Στην επιστολή επισημαίνεται μάλιστα ότι ορισμένοι Αφγανοί νοσταλγούν τις ημέρες διακυβέρνησης της χώρας από το ισλαμικό καθεστώς των Ταλιμπάν.
Μετά το διορισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη χώρα, οι αμερικανικές δυνάμεις υποσχέθηκαν τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών.

Θέματα ασφαλείας

Ωστόσο, οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών πιστεύουν ότι δεν μπορούν ακόμη να διεξαχθούν εκλογές λόγω θεμάτων ασφαλείας.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις αρωγής, χιλιάδες πολίτες της χώρας γίνονται θύματα βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες φατρίες.
Αυτή την περίοδο βρίσκονται στο Αφγανιστάν περίπου 12.000 Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι καταδιώκουν μέλη της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν ανασυνταχθεί.
Παράλληλα, στην πρωτεύουσα της χώρας, Καμπούλ, βρίσκονται περίπου 4.600 στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών.
Οι οργανώσεις αρωγής ζητούν από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να λάβει αυστηρά μέτρα.

Subscribe in a reader Facebook page Follow me