Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί

για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

  Όταν ο Χριστόφος Κολόμβος έφθασε στην Κούβα, συνάντησε ιθαγενείς που καλλιεργούσαν ένα φυτό με όνομα cohiba. Ο καπνός που χρησιμοποιούνταν από τους Ινδιάνους για ιεροτελεστίες είναι εδώ και πολλές δεκαετίες «μαζικό ναρκωτικό».

  Περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το 10% από αυτούς είναι παθητικοί καπνιστές, υπολογίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

 

Βραχυπρόθεσμα το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν βλάπτει

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο θεωρείται από πολλούς πιο ακίνδυνο σε αντίθεση με το συμβατικό τσιγάρο. Όμως, δυστυχώς, δεν υπάρχουν έρευνες που να στηρίζουν την άποψη αυτή.

 Η Μαρτίνα Πέτσκε-Λάνφκερ είναι διευθύντρια του τμήματος πρόληψης στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ). «Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί εναλλακτική λύση», λέει μιλώντας στην DW: «Για ανθρώπους που καπνίζουν πολύ και δεν καταφέρνουν να το κόψουν αποτελεί πράγματι εναλλακτική λύση, είναι σαφές. Από το να εισπνέουν τα δηλητήρια ενός κανονικού τσιγάρου, το ηλεκτρονικό είναι προτιμότερο γιατί εγκυμονεί λιγότερους κινδύνους».

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως τώρα θεωρείται ως υγιεινό υποκατάστατο του κλασικού τσιγάρου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τις αρνητικές επιπτώσεις των αρωματικών ατμών σε αγέννητα βρέφη και παιδιά.

Τα τελευταία χρόνια το ηλεκτρονικό τσιγάρο γνωρίζει μεγάλη «άνθηση», αφού η ζήτησή του συνεχώς αυξάνεται, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους σε ολοένα περισσότερες χώρες.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τάσσεται κατά της πώλησης ηλεκτρονικών τσιγάρων σε ανηλίκους, ενώ προχωρά ακόμη ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως θα πρέπει να απαγορευθεί και το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εσωτερικούς χώρους.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο πρωτοπαρουσιάστηκε στην αγορά ως η υγιεινή εναλλακτική οδός απέναντι στο παραδοσιακό τσιγάρο, λόγω της απουσίας των επιβλαβών για την ανθρώπινη υγεία ουσιών. Παρά το γεγονός όμως ότι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο απουσιάζουν ουσίες όπως η πίσσα και η νικοτίνη, ειδικοί εκτιμούν ότι και τα αρωματικά υποκατάστατα που αυτό διαθέτει δεν είναι εντελώς ακίνδυνα.

Μένει να αποδειχθεί αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τόσο ακίνδυνο όσο υποστηρίζεται. Πάντως, η γερμανίδα ειδικός προειδοποιεί για τις συνέπειες της διαρκούς χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου: «Για σύντομο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει πρόβλημα. Μακροπρόθεσμα όμως θα ήμουν ιδιαίτερα προσεκτική. Διότι δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις που έχει η μακροχρόνια έκθεση στον ατμό από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Δεν γνωρίζουμε πώς οι ποσότητες των χημικών ουσιών επηρεάζουν τους πνεύμονες των καπνιστών. Μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει σχετικές έρευνες, ούτε έχουμε στη διάθεσή μας σχετικά στοιχεία».

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και οι έλεγχοι που διενεργούνται για την καταλληλότητα των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι επαρκείς.

 

Κίνδυνοι για βρέφη και αμφίβολη αποτελεσματικότητα

  Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ιδίως για τα αγέννητα βρέφη. Η εισπνοή των ουσιών που χρησιμοποιούνται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ενδέχεται να επιφέρει σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο των κυοφορούμενων, ο οποίος βρίσκεται σε φάση διαμόρφωσης. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από τρία μέρη: από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, από ανταλλακτικές αμπούλες υγρών αρωματικών υποκατάστατων καπνού και από το κυρίως τμήμα του, όπου το υγρό μετατρέπεται σε ατμούς. Αυτούς τους αρωματικούς ατμούς εισπνέει τελικά ο καπνιστής, οι οποίοι «μιμούνται», τρόπον τινά, τη νικοτίνη και την δράση της.    Αυτοί ακριβώς οι αρωματικοί ατμοί, θεωρούνται από τον ΠΟΥ ικανοί να προκαλέσουν προβλήματα στην εύθραυστη υγεία των βρεφών.

Πέρα όμως από τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, -οι οποίοι μένει να διερευνηθούν περαιτέρω από την επιστήμη-, αμφίβολη θεωρείται και η αποτελεσματικότητα του ως προς την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Κατά τον ΠΟΥ πάντως, είναι γεγονός ότι, παρά τις αυστηρές απαγορεύσεις για το κάπνισμα τα τελευταία χρόνια, οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

( Deutsche Welle)

 

Subscribe in a reader Facebook page Follow me