Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ, ΓΡΑΦΙΣΤΕΣ, ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΗΝ ΕΝΩΣΗ
Με ψήφο δι’ αντιπροσώπου στο Μικτό


Παρέμβαση Στάθη Καγιαλέ

στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ
Ταεκβοντό, 23 Μάη 2007


Κοινή διαπίστωση είναι ότι η σημερινή Γενική Συνέλευση ελάχιστα έως καθόλου ασχολήθηκε με το Μικτό Συμβούλιο. Μήπως αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζει και τη σημασία που δίνουν κάποιοι στο Σώμα;

Έγιναν μόνο μία – δύο αναφορές από συναδέλφους στο ότι δεν συνεδριάζει τακτικά. Σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Το θέμα όμως, δεν είναι μόνο το κάθε πότε συγκαλείται, αλλά και το τι γίνεται σε αυτές τις συνεδριάσεις.
Πρόκειται λοιπόν για μία πονεμένη ιστορία, αφού και αυτή τη 2ετία και παρά την ευρεία αποδοχή, οι προτάσεις μας, που έχουν μείνει στις καλένδες είναι:

1. Να αναβαθμιστεί το Μικτό Συμβούλιο στο πλαίσιο της λειτουργίας του που προβλέπεται από το καταστατικό και να αποτελεί βασικό πυλώνα των αποφάσεων του ΔΣ, ως συμβουλευτικό όργανο.
2. Να σεβαστεί το ΔΣ την αποστολή του Μικτού Συμβουλίου και να το συγκαλεί σε τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις, ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.
3. Να διεκδικήσουμε από τους εργοδότες συνδικαλιστική άδεια για τους εκπρόσωπους την ημέρα που θα συνεδριάζει το Μικτό Συμβούλιο για θέματα του κλάδου.
4. Να αποκτήσει το Μικτό Συμβούλιο κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, ώστε να εξυπηρετούνται οι εκπρόσωποι στο έργο τους.
5. Να συσταθούν ομάδες εργασίας από μέλη του Μικτού, που θα υποβοηθούν το έργο του ΔΣ σε σειρά θεμάτων.

Δεν έγινε τίποτα απ’ όλα αυτά. Αντίθετα, με το επιχείρημα - «μανδύα» ότι το Μικτό Συμβούλιο πρέπει να έχει παρέμβαση και συμμετοχή στα δρώμενα στον κλάδο, κάποιοι φτάσανε να συζητάνε για την εγγραφή ετεροεπαγγελματιών στην Ένωση και μερικούς τους έγραψαν κιόλας. Το κόλπο ήταν ότι ελήφθη με οριακή ψηφοφορία, απόφαση για ένσταση που είχε υποβληθεί κατά… ΜΗ απόφασης του ΔΣ, η οποία δήθεν απέρριπτε την εγγραφή τους.

Έτσι έγινε συντάκτης ένας φωτορεπόρτερ, που όμως, κατά παράβαση του κώδικα δεοντολογίας, ενώ πλέον έχει την ιδιότητα του συντάκτη, βγάζει φωτογραφίες, την ίδια ώρα που ΔΣ και Πειθαρχικά καταγγέλλουν ότι ο συντάκτης δε φωτογραφίζει (όπως και δεν κρατάει κάμερα) και ο τεχνικός ή ο φωτογράφος δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το συντάκτη, αν και κάποια αφεντικά θα το ήθελαν.

Το ίδιο έγινε και για κάποιους γραφίστες που γράφτηκαν σαν συντάκτες ύλης. Με τον τρόπο αυτό, άνοιξε ο δρόμος στους εργοδότες για να διώχνουν τους συντάκτες ύλης, μια που οι τεχνικοί θα κάνουν τη δουλειά τους τώρα και με «βούλα», πράγμα για το οποίο αντέδρασε και η ΕΤΗΠΤΑ.
Σ’ εκείνη τη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου, είχα επισημάνει ότι με την εγγραφή τεχνικών στην ΕΣΗΕΑ, εκεί θα οδηγηθούμε. Να ανοίγουμε την πόρτα εξόδου στους συντάκτες ύλης. Έρχεται, τώρα, η επιβεβαίωση από επιστολή της εκπροσώπου των συντακτών του «Ελεύθερου Τύπου» Ματίνας Παπαχρηστούδη, η οποία είχε εισηγηθεί την εγγραφή τεχνικών που δουλεύουν και στην συγκεκριμένη εφημερίδα. Τώρα διαπιστώνει ότι «ενοποιείται το τμήμα της ύλης, καθημερινό και κυριακάτικο και ότι στην ουσία καταργείται η ειδικότητα των υλατζήδων…»!
Τότε, είχα επισημάνει επίσης ότι ήδη σε άλλες εφημερίδες, έχουν καταργηθεί από καιρό οι συντάκτες ύλης (βλέπε Χρηματιστήριο, Επιχειρώ, Χρήμα Τρίτη, Financial Box, κ.ά). Και είχα ζητήσει, τότε αλλά και σε προηγούμενες συνεδριάσεις, να «ξεσκονίσει» η Ένωση τις εφημερίδες που δουλεύουν χωρίς συντάκτες!

Έπρεπε όμως να «παρακαμφθεί» και το… καταστατικό για να γραφτούν μέλη στην Ένωση τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ώστε να διευρυνθεί η… εκλογική πελατεία κάποιων παρατάξεων!
Και την ίδια ώρα μένουν εκτός Ένωσης, δημοσιογράφοι, απ’ αυτόν τον ιδιότυπο «ρατσισμό», ενώ άλλους τους τρώει η ανεργία.
Για την ιστορία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η μη νόμιμη ψηφοφορία, το Μικτό Συμβούλιο… παραμέρισε απολύσεις, εθελούσιες, προβλήματα σε χώρους δουλειάς, δικαστικούς αγώνες σε εξέλιξη κ.λπ. Δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση, γιατί δεν μπήκαν καν στην ημερήσια διάταξη.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι σε αυτή την ιστορία όπως και σε άλλες, έφτασαν να ψηφίζουν στο Μικτό Συμβούλιο και κάποιοι δι’ αντιπροσώπου!... π.χ. κάποιος επιλαχών του Πειθαρχικού ψήφισε αντί μιας κυρίας – μέλος του και η ψηφοφορία μέτρησε!
 
Φτάσανε κάποιοι, ακόμη, να «αστυνομεύουν» το ΔΣ, στην αρχή, για τη συγκρότησή του σε σώμα, διεκδικώντας ρόλους που δε τους ανήκουν, γιατί απλά εξυπηρετούσαν παραταξιακές σκοπιμότητες. Αυτό δεν δίνει άλλοθι στο ΔΣ, που οφείλει και πρέπει να κάνει σωστά τη δουλειά του, για το καλό των συναδέλφων και του κλάδου. Το Μικτό δεν έχει αποστολή «χωροφύλακα». Ας ενισχύσουμε το θεσμικό του ρόλο, αν θέλουμε να ανταποκρίνεται στην αποστολή του.

Τέλος, εκπροσωπώντας στο Μικτό Συμβούλιο τους συντάκτες της εφημερίδας «ΑΠΟΦΑΣΗ», χωρίς απουσία από τις συνεδριάσεις του επί δύο θητείες, είδα και αυτό: Ενώ καταγγείλαμε από τον Αύγουστο του 2005 τα κυβερνητικά αφεντικά και τις «πλάτες» τους, ο ΓΓ της Ένωσης έστειλε Οκτώβρη τις επιστολές και κάτω από πίεση! 

Το καταστατικό είναι ξεπερασμένο, αλλά αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για αυθαιρεσίες και παρανομίες. Οφείλουμε να το εφαρμόζουμε και ιδιαίτερα οι θεματοφύλακες, που είναι τα εκλεγμένα όργανα, αλλά παράλληλα να αγωνιστούμε για να αλλάξουμε τις αναχρονιστικές του επιταγές. Όμως:
• Κάποιοι επιμένουν να χρησιμοποιούν το όργανο, αποκλειστικά για να περάσουν γραμμές των παρατάξεών τους σε μία προεκλογική περίοδο «διαρκείας».
• Κάποιοι άλλοι, θέλουν το Μικτό Συμβούλιο για εκτόνωση, υποβαθμίζοντας το ρόλο του και την αποστολή του

Εμείς λέμε «όχι» σε αυτές τις πρακτικές.

Προτείνουμε δυνατό Μικτό με θέση και παρέμβαση, που θα λύνει προβλήματα, θα συνθέτει απόψεις, θα εγγυάται την ενότητα και θα περιφρουρεί τη νομιμότητα στην Ένωση και τα ΜΜΕ. Θέλουμε δυνατό Μικτό για τον έλεγχο και την εφαρμογή των ΣΣΕ από τα ΜΜΕ, την κατοχύρωση των συναδέλφων και των δικαιωμάτων τους στους χώρους δουλειάς, το σταμάτημα των απολύσεων, την ποιότητα στην ενημέρωση και την ελευθερία έκφρασης των συντακτών.

Στάθης Καγιαλές
Μέλος του Μικτού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ στις εκλογές της 6ης και 7ης Ιουνίου 2007 με την ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Τηλ.: 6978.664477

Subscribe in a reader Facebook page Follow me