Διαδώστε το στυξ με αυτό το banner στην διεύθυνση http://www.styx.gr/

Καταργούν τις ΣΣΕ 

κόβουν τους μισθούς
σε Δημόσιο, ΕΡΤ,  ΑΠΕ,
Γραφεία Τύπου
Ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημοσιογράφους με νέες περικοπές μισθών και ανατροπή θεσμικών από τις ΣΣΕ, ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
  Αυτό  προκύπτει από την αλληλογραφία του Γενικού Γραμματέα Λ. Κρέτσου με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ που αποκαλύπτει με ανοιχτή επιστολή του, το αν. μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου Σπύρος Λουκόπουλος.
  Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου προς την ΕΣΗΕΑ (Α.Π. 26/ 27/2/2018) οι διαπραγματεύσεις αφορούν «μείζονα θέματα σχετικά με τους όρους απασχόλησης και να βρεθεί η δέουσα λύση», προεξοφλώντας αν και εργοδότης  ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν «καλόπιστα σε πνεύμα συνεργασίας» 
  Από το ίδιο έγγραφο προκύπτει  ότι το υπουργείο επιδιώκει και το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ διαπραγματεύεται «..τους όρους εργασίας των δημοσιογράφων που απασχολούνται σε φορείς του Δημοσίου…». Προφανώς αφορά στους εκτός από την ΓΓ Ενημέρωσης, και τους συναδέλφους στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, τους Δημοτικούς σταθμούς και τα γραφεία Τύπου.
  Η εκδήλωση ενδιαφέροντος  από το υπουργείο, αναφέρεται στην επιστολή του Σπ. Λουκόπουλου, που ήδη έχει κατατεθεί στο πρωτόκολλο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έγινε την παραμονή ακριβώς των πρόσφατων αρχαιρεσιών για την εκλογή μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου
    Ανακύπτουν συνεπώς, τονίζεται στην επιστολή - καταγγελία τρία ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων:
1. Τι συλλογική σύμβαση, με ποιους όρους και με ποιους μισθούς, θέλουν να υπογράψουν; Και ποιος τους εξουσιοδότησε;
2. Ποιους φορείς του Δημοσίου που απασχολούν δημοσιογράφους αφορά;
3. Πώς θα διαπραγματευτεί και θα υπογράψει συλλογική σύμβαση η ΕΣΠΗΤ; 
4. Πώς θα ξεπεράσουν τις υπογραφές τους στα μνημόνια;
  Με την υπάρχουσα ΚΥΑ, με την οποία μας έκοψαν λεφτά αναδρομικά από την 1.1.2013, υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο ότι «για τα λοιπά ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις». Αυτό σημαίνει πως όλα όσα έχουμε μέχρι σήμερα, για τους δημοσιογράφους είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ.
  Το γεγονός ότι χθες μετά την ανάρτηση της ανοιχτής επιστολής στους χώρους εργασίας και την κοινοποίηση στις δημοσιογραφικές ενώσεις, αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση στο υπουργείο, με νέο έγγραφο του γενικού γραμματέα απλώς είναι στάχτη στα μάτια….»
Το πλήρες κείμενο της καταγγελίας έχει ω ς εξής:
 
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
 
Κοινοποίηση: ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ,
Εκπρόσωποι εργαζομένων ΕΡΤ, ΑΠΕ, Δημοτικών 
Ραδιοφωνικών Σταθμών και Γραφεία Τύπου
 
Συνάδελφοι,
  Με την επιστολή αυτή θα ήθελα  να ευχαριστήσω όλους όσοι με τίμησαν με την ψήφο τους, αλλά και αυτούς που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.
  Από την πρώτη στιγμή, η στάση της πολιτικής ηγεσίας και των συνεργατών της, ήταν απροκάλυπτη. Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες,  επιστολικές ψήφοι χάθηκαν… στο δρόμο, γραφεία είχαν μεταβληθεί σε «τηλεφωνικά κέντρα» προσέλκυσης ψηφοφόρων και μια «πρόθυμη» κυρία είχε εγκατασταθεί μπροστά από την εφορευτική επιτροπή και με τον εκλογικό  κατάλογο ανά χείρας, έκανε τα τηλεφωνήματα της τελευταίας στιγμής που δεν προλάβαινε να κάνει η κοπέλα για «όλες τις δουλειές». 
  Οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν αφόρητες. Η διοίκηση ήθελε από την αρχή ένα Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να μην ανοίξουν «παλιές υποθέσεις».     Ωστόσο, δεν μπορεί να τα κρατήσει κλειστά. Πίσω από τις κυβερνητικές γραμμές όμως βρίσκεται η αλήθεια που οι συστημικοί συνεργάτες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, φρόντισαν να κρύψουν κάτω από το χαλί, νομίζοντας ότι μπορούν να μας αποκοιμίσουν όλους. 
Εμείς από την πρώτη στιγμή, είμασταν αντίθετοι σε αυτές τις διαδικασίες. Τώρα η εργοδοσία μαζί με «συνοδοιπόρους» τους συνεργάτες συνδικαλιστές της, μας στέλνουν τον λογαριασμό. 
  Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο πρόεδρος της ΕΣΠΗΤ και μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ έδιναν τη «γραμμή» ποιους να μην ψηφίσετε, ποιον να εκλέξετε, αλλά απέκρυπταν τη «βόμβα». Τις μυστικές συναντήσεις και διαπραγματεύσεις τους με την πολιτική ηγεσία και το περιεχόμενο των συμφωνιών.
Παραμονή των εκλογών, απόγευμα της 27ης Φεβρουαρίου, το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Ελ. Κρέτσου, αποδέχεται αίτημα Αντωνιάδου, Καπάκου, Μπερεδήμα για συλλογική σύμβαση, αλλά μόνο για όρους απασχόλησης (όπως αναφέρει το έγγραφο, «καλόπιστα και σε πνεύμα συνεργασίας» ώστε «σχετικά με τους όρους απασχόλησης να βρεθεί η δέουσα λύση»).
  Δηλαδή, την παραμονή των αρχαιρεσιών μας είχαν «πουλήσει» όλους. Για το ωράριο, την κάρτα ωρομέτρησης, αφού είναι γνωστή η θέση της διοίκησης για το 8ωρο, τα θεσμικά (άδειες, υπερωρίες, προϋπηρεσία, αμοιβές Σαββατοκύριακου κ.α.). Με λίγα λόγια, θέλουν να μας βάλουν να δουλεύουμε περισσότερες ώρες με τις ίδιες ή λιγότερες αποδοχές. 
Ανακύπτουν τρία ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων:
1. Τι συλλογική σύμβαση, με ποιους όρους και με ποιους μισθούς, θέλουν να υπογράψουν; Και ποιος τους εξουσιοδότησε;
2. Ποιους φορείς του Δημοσίου που απασχολούν δημοσιογράφους αφορά;
3. Πώς θα διαπραγματευτεί και θα υπογράψει συλλογική σύμβαση η ΕΣΠΗΤ; 
4. Πώς θα ξεπεράσουν τις υπογραφές τους στα μνημόνια;
  Με την υπάρχουσα ΚΥΑ, με την οποία μας έκοψαν λεφτά αναδρομικά από την 1.1.2013, υπάρχει πρόβλεψη από το νόμο ότι «για τα λοιπά ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις». Αυτό σημαίνει πως όλα όσα έχουμε μέχρι σήμερα, για μας είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΑ. 
  Τα ίδια μας έλεγαν για τα Ταμεία όπου οι κρατήσεις πήγαν 7%  και μαζί με τη μείωση από το αφορολόγητο, πληρώνουμε τα «σπασμένα». 
Με συλλογική σύμβαση υποταγής επιδιώκουν, τώρα, την ομηρεία των δημοσιογράφων, αφού εξασφάλισαν τη συνεργασία με συνδικαλιστές από το χώρο δουλειάς, που έσπασαν την απεργία μας για την κάρτα και το πληρώσαμε ήδη με πειθαρχική ποινή (έγγραφη επίπληξη) και κομμένα μεροκάματα….
  Σας επισυνάπτω το έγγραφο Κρέτσου (Α.Π. 26/ 27/2/2018)
  Υπάρχει και συνέχεια…
 
  Συναδελφικά
Σπύρος Λουκόπουλος
αν. Μέλος Υπηρεσιακού Συμβουλίου      
 
 
Subscribe in a reader Facebook page Follow me