Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, πολιτικού συντάκτη
Η κρίση, που ξέσπασε στην Ένωσή μας και οδηγεί τις εξελίξεις σε ένα σκηνικό προώρων αρχαιρεσιών, έχει "όνομα και αριθμό". Την προκάλεσαν εκείνοι, που πριν δύο χρόνια είχαν τάξει στους δημοσιογράφους τον "ουρανό με τ' άστρα". Και την προκάλεσαν γιατί στάθηκαν ανίκανοι να
εκπληρώσουν με συνέπεια και ως το τέλος της θητείας τους, βασικές υποχρεώσεις τους, όπως η διαπραγμάτευση για τις νέες συμβάσεις, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η εξυγίανση του κλάδου από τα κυκλώματα της παραδημοσιογραφίας και του εκφυλισμού.
Εννοούμε πρωτίστως όσους παραιτήθηκαν σε ώρα μάχης και "ελαφρά τη καρδία" από τη διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, χωρίς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι στα 3500 μέλη του σωματείου μας.
Εννοούμε, ακόμη, όσους κίνησαν τα νήματα για τις παραιτήσεις. Σε αυτούς συγκαταλέγονται και εκείνοι, που πρωτοστάτησαν για να συγκεντρωθούν κάποιες δεκάδες υπογραφές για να ανατραπεί Συμβούλιο, που έως χθες -
υποτίθεται - ότι στήριζαν. Ανάμεσά τους, μάλιστα, βρίσκονται και συνδικαλιστές! Τέτοιον ξεπεσμό δεν αντιμετώπισε ποτέ η Ένωσή μας.
Όλοι, λοιπόν, αυτοί δεν νομιμοποιούνται να εμφανισθούν σαν οι αυριανοί "σωτήρες". Είναι αφερέγγυοι, υποκριτές και στον ερασιτεχνισμό τους επικίνδυνοι. Ό,τι κι αν διακηρύξουν θα είναι εκ των προτέρων ένα μεγάλο
ψέμα. Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν τι στόχους έπρεπε και πρέπει να προωθήσουν.
Στη διετία, που πέρασε, "έσπασαν" τη συλλογική σύμβαση στα πέντε, ανέχθηκαν το αποικιακό καθεστώς των συμβάσεων έργου στην ΕΡΤ, δεν κατόρθωσαν να ακυρώσουν ούτε μία απόλυση, δεν αντέδρασαν στην επίθεση εναντίον των ασφαλιστικών μας φορέων και σιώπησαν μπροστά στο διασυρμό του λειτουργήματός μας. Πρέπει ο κλάδος μας να τους δώσει την απάντηση που τους ταιριάζει.
Στις αρχαιρεσίες, εκτός αυτών , θα εμφανισθούν και άλλοι "σωτήρες". Και αυτοί έχουν "όνομα και αριθμό". Είτε από θέσεις πλειοψηφίας, είτε μειοψηφίας στις διοικήσεις των έξι τελευταίων χρόνων, ευθύνονται εξίσου με τους παραιτηθέντες για το σημερινό τέλμα. Eπειδή ουδέποτε διαφοροποιήθηκαν δημόσια από τις πρακτικές των πρώτων.
Πρέπει στην Ένωσή μας να αναδειχθεί μία νέα άφθαρτη δυναμική διοίκηση που θα βάλει τέρμα στον κατήφορο και θα θέσει στο επίκεντρο των αυριανών αγώνων τα πραγματικά προβλήματα και αιτήματα του κλάδου. Για να έχουν δουλειά και ασφάλιση όλοι. Για να περιοριστούν οι απολύσεις και η ανεργία. Για να κοπεί ο ομφάλιος λώρος των κυκλωμάτων ευτελισμού του λειτουργήματός μας. Για να μείνουν τα ταμεία μας εύρωστα και να μην ανατραπεί το σημερινό επίπεδο συνταξιοδότησης και ασφάλισης. Για την Ενιαία Σύμβαση και το Συνδικάτο Τύπου. Για τομές, που θα αναγεννήσουν την ΕΣΗΕΑ.




